Αναρτήθηκε από: firfiris | Αύγουστος 26, 2014

Γιατί ΔΕΝ λούννουμαι νερά τζιαι πάγους για φιλανθρωπικό σκοπό

Υποθέτω γνωρίζετε για το ICE BACKET CHALLENGE, την παγκόσμια πρωτοβουλία όπου διάσημοι τζιαι άσημοι λούννουνται μιαν σύκλα γεμάτη με νερό τζιαι πάγο ώστε να ευαισθητοποιήσουν τζιαι να μαζέψουν λεφτά για την έρευνα κατά της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης (Amyotrophic Lateral Sclerosis – ALS), μιας πραγματικά φρικτής νευροεκφυλιστικής ασθένειας, γνωστής τζιαι ως ασθένεια του Λου Γκέρινγκ.

Διακωμωδόντας ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και κάνοντας χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η πρωτοβουλία εξαπλώθηκε ανά τον κόσμο και έγινε viral. Ούλλοι τους, αστέρες του κινηματογράφου, μουσικοί, πολιτικοί, φιλανθρωπιστές, επιχειρηματίες, τζιαι τριτοκλασάτες τηλεπερσόνες πκιάννουν μια σύκλα νερό τζιαι λούννουνται την, κάμνουν την δωρεά τους τζιαι μετά share με τον κόσμο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλόντας παράλληλά κάποιον γνωστό τους να τους ακολουθήσει (τζιαι χαράς το challenge να πούμε).  Τζιαι εννοείται, άμπα τζιαι κόψει ο Κυπραίος πίσω…..μεν αρκέψω τζι εν πρωί. Άμπα τζιαι δεν προλάβουμεν να καβαλλήσουμεν το καλάμιν της διαδικτυακής διασημότητας.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις διασημότητες που χρησιμοποιούν την φήμη τους για ένα καλό σκοπό, άσχετα αν το κάνουν γιατί το νιώθουν ή για σκοπούς μάρκετιγκ. Αν μη τι άλλο, εκτός τζι αν είσαι αμοραλιστής, έσιεις τζιαι μιαν ηθικήν υποχρέωση προς τον κόσμο που σε ανέδειξε τζιαμαί που σε ανέδειξε. Τούτο βοηθά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για ζητήματα που δεν συζητούνται καθημερινά. Σε μιαν δικτυωμένη τζιαι υψηλών ταχυτήτων κοινωνία τα 30 δευτερόλεπτα της προσοχής μας που θα αφιερώσουμε για ένα κοινωνικό ζήτημα είναι καλύτερα από το τίποτε.

Τζιαμαί που έχω πρόβλημαν όμως είναι στην ελαφρότητα με την οποία αρχίσαμε να μεταβάλλουμε την φιλανθρωπία σε κεφάλαιο κοινωνικής δικτύωσης. Εν φιλανθρωπία πραγματικά τούτο το πράμα ή ένας τρόπος για αν γίνουμε πιο δημοφιλής στο ίντερνετ, να αποσπάσουμε likes να τονώσουμεν τον εγωισμό μας τζιαι να εξαγοράσουμε την συνείδησή μας με μιαν σύκλα πάγο; Ποιον εν το επόμενο βήμα; Να κάτσουμεν πάνω σε έναν αγκούρι τζιαι να παίζουμεν γιουκελέλι για την κατά πλάκα σκλήρυνση; Να κρεμμαλιζούμαστεν που τα κάντζιελλα όπως τους λοβοτομημένους πηθίκους με μιαν μπανάναν στο στόμα για να σωθούν τα δάση της Σουμάτρας; 

Εγώ πάντα ήξερα πως τζείνος που θέλει να κάμει το καλόν κάμνει το τζιαι δεν κυκλοφορά να χουμίζεται…τουλάχιστον έτσι με εμεγαλώσαν οι γονιοί μου. Εκαταντήσαμεν όπως τον Φαρισαίο στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιον που εχουμίζετουν με έπαρσην εις τον ναό ότι εν καλός άνθρωπός τζιαι τίμιος τζιαι θεάρεστος τζιαι ενάρετος όϊ σαν τον τελώνη που ήταν το μίασμαν της γης. Άμαν γοράζετε εισητήρια για τον ραδιομαραθώνιο ή στην πορεία Χριστοδούλας κάμνετε share; Άμαν κάμετε εισφορά σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο ή σε ένα καταφύγιο σσύλλων φκαίνετε τζιαι παουρίζετε; Όι, κάμνετε το γιατί είσαστεν ευαισθητοποιημένοι, κάμνετε το για την ψυσιή σας τζιαι γιατί το νιώθετε, τζιαι πιθανό να το ξανακάμετε.

Φυσικά κάποιος θα μου πει, ΄καλάν ρε κουμπάρε, το πρόβλημα σου πκοιόν ένει; Τζείνος που θέλει να το κάμει ας το κάμει. Εμαζευτήκαν λευτά έννεν;’ Δέννεν έτσι τα πράματα όμως. Μέχρι στιγμής εμαζευτήκαν 50 εκατομμύρια δολάρια (πολύ περισσότερα απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη χρονιά για τον ίδιο σκοπό). Αν αναλογιστούμεν όμως την έκταση που έλαβε το φαινόμενο ανά το παγκόσμιο τζιαι την απώλεια σε εργατοώρες, τζιαι των λουομένων τζιαι των θεατών, τότε μιλούμεν για πραγματικά ψίχουλα. Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη ασχολήθηκαν τζιαι μόνον 50 εκατομμύρια δολάρια εμαζευτήκαν; Τί σημαίνει τούτο; Μήπως ότι η φιλανθρωπία κατάντησε φτηνή διασκέδαση; Μήπως ότι το share κουμπί μας κάνει να νιώθουμε ότι επράξαμε το καθήκον μας τζιαι άρα δεν πρέπει να βάλλουμεν το σιέριν μες την πούγκα; Μήπως ότι ο θεσμός της φιλανθρωπίας ευτελίζεται και γίνεται χάσιμο χρόνου σιγά σιγά; (από μια ανάλυση κόστους/οφέλους). Υπάρχει τζιαι ηθική διάσταση τζιαι οικονομική στο ζήτημα.

Αμαρτία ξημολοημένη, ακόμη δεν εκατάληξα τέλεια στο πια εν η άποψη μου για το ζήτημαν, αλλά είμαι μάλλον αρνητικός. Ίσως να είμαι πιο ιδιότροπος απ’ ότι πρέπει τζιαι να μεν κατανοώ τις αλλαγές που γίνονται στην κοινωνία λόγω της τεχνολογικής προόδου. Τζείνον που είμαι σίουρος είναι πως δεν πρόκειται να σας πω αν έδωσα ή δεν έδωσα λεφτά για τον τάδε σκοπό. Τζείνον που είμαι ακόμα πιο σίουρος είναι πως αν θα το κάμω, δεν θα το πει ο κώλος μου.

Advertisements

Responses

 1. ALS is responsible for 2 deaths per 100,000 every year(US).

  Χμμμμ…..

 2. Αν είχα ένα network που εμπορούσε να βοηθήσει, μαζεύοντας κι άλλο κόσμο, και δίνοντας και οι ίδιοι ένα ποσό, θα το έκαμνα.
  Πιάνουμαι που ένα συγκεκριμένο βίντεο που είδα στο οποίο εξηγούσαν γιατί γίνεται όλη αυτή η «καμπάνια», θυμίζει ότι η ουσία είναι να γίνουν εισφορές, και ανακοινώνουν μια διοργάνωση όπου ως οργανισμός θα δώσει ένα ποσό για τον κόσμο που θα συμμετάσχει. Θεωρώ ότι τέτοιες κινήσεις είναι καλές.
  Κατά τα άλλα, πέραν τούτου, έτσι γίνονται viral κάποια πράματα, με το να γίνεται share κάτι στα social media, τζαι να κάμνει challenge ο ένας τον άλλον. Τζαι νομίζω είμαστε λίο ρομαντικοί να μένουμε στους εράνους στα φανάρια και από πόρτα σε πόρτα, ενώμ πορούμε να χρησιμοποιήσουμε ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ πάλε, τόσο δυνατά εργαλεία.
  Εννοείται ότι κάποιοι χάνουν το νόημα, όπως πάντα, αλλά εν θέλω να κρίνω την όλη προσπάθεια επειδή κάποιοι εν ανεγκέφαλοι. Προτιμώ να μείνω προς στο παρόν στα θετικά, το πόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που μαζεύτηκε σε σχέση με πέρσι, το ότι εμπήκε κόσμος τζι εθκιέβασε για τούτο το πράμα, το ότι βοηθούμε όλοι μαζί στην έρευνα για μια ασθένεια που είναι αρκετά σπάνια για να είναι μη συμφέρουσα η έρευνα για εκείνην, αλλά αρκετά σημαντική για τις ζωές του κόσμου που υποφέρει από αυτήν, και των αγαπημένων τους.
  Προς το παρόν ναι, τούτα κρατώ.

  Σε προσωπικό επίπεδο τωρά, εγώ εν θα το έκαμνα. Εν έχω κύκλο, εν νομίζω ότι μπορώ να πείσω κάποιον να το κάμει, τζαι ο κόσμος με τον οποίο συνεννοούμαι ξέρω ότι όταν μπορεί δίνει εκεί όπου χρειάζεται, χωρίς να του πω, επειδή ήδη άκουσε για τούτη την προσπάθεια, και για τόσες άλλες. Εν θα έκαμνα το challenge, θα έμενα στην εισφορά μου, όπως με την εισφορά στα φανάρια. 🙂

 3. είπα να μεν αννοίξω τζείνον το ζήτημα

 4. Καλά τους τάπες…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: