Αναρτήθηκε από: firfiris | Ιουλίου 30, 2014

Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου – ακόμα ένας λόγος γιατί η Λευκωσία εν η καλλύττερη πόλη της Κύπρου

Το γραμμικόν πάρκον πλησίον του προεδρικού Μεγάρου

Αν έσιει οποιοσδήποτε καμιάν αμφιβολία ότι η Λευκωσία εν η πιο ευρωπαϊκή πόλη της Κύπρου -ότι τζιαι να σημαίνει για τον καθένα τούτο- ή τελοσπάντων πως κοντεύκει παραπάνω που ούλλες τις άλλες πόλεις στο ευρωπαϊκόν πρότυπον, τότε να πάει να επισκευτεί το γραμμικόν πάρκον Πεδιαίου.

Σε τούτον το σημείον παρακαλούνται οι φαν της Λεμεσού, της Σκάλας, της Πάφου τζιαι του Παραλιμνιού να ηρεμήσουν τζιαι να μεν αρκέψουν για την θάλασσαν τους, τζιαι επιχειρήματα του τύπου “ίντα πράμαν ωραίον ένει”, “δεν έσιει σαν τες Φοινικούδες/Παραλιακό/Μόλο κλπ”, “αρέσκει μου να ρεμβάζω το απέραντο γαλάζιο“, “εν που ζηλεύκετε τζιαι κιστάτε οι χωραϊτες που δεν έσιετε θάλασσαν*” τζιαι έτσι επιχειρήματα. Είμαστεν νησί, BIG FURRY DEAL πως έχουμεν θάλασσαν! Περιβαλλόμαστεν που θάλασσαν τζιαι σε ότι αφορά το θέαμαν της θάλασσας εν το ίδιον σε όποιαν παραθαλάσσιαν πόλη τζιαι να είσαι (άλλο θάλασσα, άλλο παραλίες για μεν παρεξηγηθούμε). Το ότι μια πόλη έσιει θάλασσα εν ιστορικόν ατύχημα τζιαι τίποτε άλλο. Το δε θέαμα της θάλασσας που μόνον του δεν καθορίζει τον χαρακτήραν της κάθε πόλης. Όϊ φίλε μου, τον χαρακτήρα της κάθε πόλης καθορίζει τον η ίδια η πόλη, η δομή της, ο σχεδιασμός της, η ιστορία της, οι υποδομές της, με λλία λόγια ο ανθρώπινος παράγοντας τζιαι η ανθρώπινη επέμβαση. Τζιαι αν κρίνουμεν που την ανθρώπινην επέμβασην στις υπόλοιπες πόλεις, νομίζω η Λευκωσία παρά τον πόλεμον εστάθην πιο τυχερή που τες υπόλοιπες.

Με τούτον το σκεπτικόν, επανέρχομαι στο γραμμικόν πάρκον του Πεδιαίου, το σημαντικότερον κατ’ εμέ, δώρον προς τους πολίτες της Λευκωσίας, του Στροβόλου τζιαι της Λακατάμιας που έγινεν ποττέ. Το γραμμικόν πάρκον για όσους ζείτε μέσα σε σπηλίες ή κάτω που την γήν, εν μια λούρα-πνεύμονας πρασίνου που ακολουθά πιστά την κοίτην του Πιδκιά, ξεκινώντας που το παλιόν νοσοκομείο της Λευκωσίας ως την Ανθούπολην στην Λακατάμεια. Υπάρχει ξεχωριστός ποδηλατόδρομος τζιαι ξεχωριστός πεζόδρομος. Μπορείς να περπατήσεις ή να ποδηλατήσεις χωρίς τον κίνδυνον να σε τσιλλήσουν, ενώ τα δεντρά τζιαι οι θάμνοι εν κλαδεμένοι σχεδόν πάντα.

Τόπους τόπους εν φυτεμένα αρωματικά χόρτα (πχ πίσω που το δημαρχείον του Στροβόλου) τζιαι περπατάς μυρίζοντας λασμαρίν μες το κέντρον της πόλης. Έσιει τόπους πων γεμάτοι ευκαλύπτους (πίσω που το Προεδρικόν τζιαι πίσω που το Υπ. Υγείας, όπου έσιει τζιαι πάρκον με κκαφέ τζιαι παιγνίθκια για να περιχαρίζουν τα μωρά) ενώ άλλοι τόποι έχουν πεύκα, άλλοι λεύκες τζιαι εναλλάσσουνται. Αν κάμεις ούλλην την διαδρομή θα δεις νέους στα γήπεδα του φούτσαλ να παίζουν μάππαν, ζευκαρούθκια να βαστούν σιερκές, γέρους με τες κοτζιάκαρες τους να κάθουνται να ξεκουράζονται, οικογένειες με μωρά που προσπαθούν να μάθουν ποδήλατον, μεσήλικες γεναίτζιες που παρπατούν να χάσουν βάρος (μάταια, διότι το σιάμαλι τζιαι το καρυδάκι με τον καφέ δεν λαλούν να το κόψουν) τζιαι ποδηλάτες που κάμνουν το κκέφιν τους. Έσιει τζιαι μιαν μερίδα αντικοινωνικούς γαδάρους που δεν ξέρουν την διαφορά του ποδηλατόδρομου που τον πεζόδρομο αλλά τούτοι έναν σιέρι ξύλο θέλουν τζιαι στρώννουν.

Έσιει επίσης 3 τόπους που έσιει μικρά κκαφέ να κάτσεις να ξεκουραστείς (τιμαί λαϊκαι) τζιαι να πάρει η γη το βάρος ή ακόμα να φάεις το οφτόν σου (2 στην Λακατάμια, κοντά στο γήπεδο του ΘΟΙ τζιαι έναν πίσω που το Υπ. Υγείας) ενώ το πιο ωραίον κομμάτι ξεκινά που το προεδρικό με κατεύθυνση τα δικαστήρια τζιαι περνά κυριολεκτικά που πάνω που τον Πιδκιά, με ξύλινην γέφυραν, μέσα που τον ιστορικόν πυρήναν των Αγ. Ομολογητών.

Αν πάεις στον πεζόδρομον ολόχρονα θα δεις τες εποχές όπως τες έκαμεν ο Θεός. Θωρείς τα δεντρά να ανθίζουν την άνοιξην, να αλλάσει χρώμαν η φυλλωσιά τους το φθινόπωρον τζιαι ναν τιτσίρικα τον σιειμώναν. Τζι αν πει τζιαι σιονίσει πάνω στα βουνά τζιαι κατεβεί ο Πιδκιάς, τί όμορφον τζιαι ωραίον θέαμαν να είσαι δίπλα του τζιαι να τον ακούεις να βρυχάται με την ορμήν που έρκεται, να νιώθεις την δύναμην που του έδωκεν η φύση να καταλύει την γης ενώ γυρό σου να μυρίζει το χώμαν το βρεμένον τζιαι τα αρωματικά τα χόρτα.

Πραγματικά ρε παιδκιά, το γραμμικόν το πάρκο εν το κάτι άλλο. Το στοιχείον του ποταμού τζιαι της καλαίσθητης ανθρώπινης παρέμβασης το διαφοροποιούν που ούλλα τα άλλα στοιχεία πρασίνου που διαθέτει η Λευκωσία (πχ το πάρκον της Αθαλάσσας ή το πάρκον της Ακρόπολης). Το δείλις μπορεί να ακούεις τους βόρτακους που τραουδούν ενώ το μεσημέριν οι ζίζιροι σου θυμίζουν με το ερωτοτράουδον τους πως είσαι σε έναν νησίν ξερόν κατάξερον της μεσογείου. Στο πάρκον αφήνεις την βουήν της πόλης πίσω σου. Εν δύσκολον να μεν αναφωνήσεις ‘Δόξα σοι ο Θεός’ μετά που έναν μεγάλον περίπατον στον πεζόδρομον, τόσην θετικήν επίδρασην έσιει στην διάθεσην του ανθρώπου. Το γραμμικόν πάρκον (ο πεζόδρομος όπως τον αποκαλούν οι πολλοί) εν μια εμπειρία για ούλλες τες αισθήσεις τζιαι χαλάλιν σας τζιαι η θάλασσα τζιαι οι φοινιτζιές σας τζιαι τα γραφικά λιμανάκια σας τζιαι οι καρακιτσαριό μαρίνες σας στες άλλες τες πόλεις. Τουλάχιστον ο πεζόδρομος μου εν προσβάσιμος σχεδόν που παντού κατά μήκος του, καθαρός, συσταρισμένος τζιαι τον απολαμβάνουν εξ ολοκλήρου φτωχοί τζιαι πλούσιοι. Εν καταφύγιο τους κάττους τζι εμέναν 365 μέρες τον χρόνον, εν πάντα πράσινος τζιαι δροσερός, καθαρίζει τον νού μου που άγχη τζιαι σκοτούρες, έστω τζιαι για λλίον.

Άμαν το θέλουμεν οι Κυπραίοι είμαστεν ικανοί να κάμουμεν σπουδαία πράματα. Χωρίς υπερβολή, ίσως η εγγύτητα στο πάρκον ναν ένας που τους σοβαρότερους λόγους που αξίζει να ζει κάποιος στον Στρόβολον ή στην Λακατάμιαν. Τζι’ αφήννω σας τωρά γιατί εδρόσισεν τζι εν ώρα να πιάσω το ποδηλατίν μου τζιαι να πάω στο πάρκον μου.

 

http://www.nicosia.org.cy/el-GR/discover/bicycles/34819/

 

*Με δεδομένον πόσον awesome εν η Λευκωσία σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις, μόνον εγώ νιώθω πως αν είχαμεν θάλασσαν θα ήταν η καλλύτερη θάλασσα στην Κύπρο;

 

Advertisements

Responses

  1. Άλλος ένας τυχερός συμφωνεί:) Μπορεί να με έβρεις να βουρώ σε καμιάν ώραν 🙂

    Κοίταξε και αυτά:

    http://strovoliotis.wordpress.com/2010/01/19/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AE%CE%BB%CE%B8%CE%B5%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82/

    http://strovoliotis.wordpress.com/2011/05/31/%CF%80%CE%B7%CE%B8%CE%BA%CE%B9%CE%AC%CF%82-31-%CE%BC%CE%B1%CE%90%CE%BF%CF%85-2011/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: