Αναρτήθηκε από: firfiris | Μαΐου 31, 2014

Γιατί συμμετέχω στην παρέλαση υπερηφάνειας (ένας ετεροφυλόφιλος απευθύνεται σε άλλους ετεροφυλόφιλους)

Η ιδέα του να ελκύομαι σεξουαλικά ή συναισθηματικά από άτομα του ίδιου φύλου με κάνει να νιώθω στην καλύτερη περίπτωση άβολα και μου είναι αδιανόητη. Φυσικά σε οποιαδήποτε πολιτισμένη και ανεκτική χώρα, μια τέτοια εισαγωγή σε μια ανάρτηση για το ζήτημα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα) ατόμων θα ήταν αχρείαστη, αλλά ζούμε σε μια Κύπρο όπου όταν κάποιος τοποθετείται πάνω σε ένα ζήτημα αντί να συζητούνται οι θέσεις του, συζητούνται οι προθέσεις του. Επομένως, θέλω να διευκρινίσω μερικά πράγματα.

Είμαι ετεροφυλόφιλος και υποστηρίζω τα ίσα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤ άτομα. Επίσης υποστηρίζω τα δικαιώματα των ζώων χωρίς να είμαι ζώο, την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών χωρίς να είμαι γυναίκα, την προστασία των παιδιών χωρίς να είμαι παιδί (ώρες ώρες), τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες χωρίς ο ίδιος να είμαι ανάπηρος, την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσών χωρίς να είμαι αμπελοπούλι ή χελώνα καρέτα καρέτα καθώς και την προστασία των μειονοτήτων χωρίς να ανήκω σε μειονοτική κοινότητα.

Αντί να αναπτύξω επιχειρηματολογία γιατί υποστηρίζω τα ίσα δικαιώματα των ΛΟΑΤ (ως φιλελεύθερος αυτό είναι για μένα αυτονόητο και είναι σαν να προσπαθώ να πείσω κάποιον ότι ο ουρανός είναι γαλάζιος), προτιμώ να απαντήσω μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου υποβάλλουν, τις πλείστες φορές καλοπροαίρετα, άλλα ετεροφυλόφιλα άτομα όταν γίνεται σχετική συζήτηση. Για λόγους αβρότητας ας υποθέσουμε ότι πάντοτε οι συνομιλητές είναι ευγενικοί και δεν αναφέρονται με προσβλητικούς όρους στα ΛΟΑΤ άτομα.

«Γιατί πρέπει τα ΛΟΑΤ άτομα να αποκτούν υπερδικαιώματα σε σχέση με την ετεροφυλόφιλη πλειοψηφία;»

Τα ΛΟΑΤ άτομα δεν ζητούν υπερδικαιώματα αλλά ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με το γάμο, ούτε προνομιακή φορολογική μεταχείριση (όπως κάποιοι θρησκευτικού περιεχομένου οργανισμοί) ούτε προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με οτιδήποτε. Ο βαθμός ποιότητας μιας δημοκρατίας για εμένα κρίνεται από το βαθμό προστασίας των μειονοτήτων και των ατόμων που ζουν στο περιθώριο παρά της πλειονότητας.

«Γιατί πρέπει να ασχοληθούμε εμείς οι ετεροφυλόφιλοι με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ; Ας ασχοληθούν οι ίδιοι»

Αντιθέτως θεωρώ πως εμείς οι ετεροφυλόφιλοι, ως άτομα που δεν έχουν το κοινωνικό στίγμα του ΛΟΑΤ (που δυστυχώς υπάρχει) έχουμε διπλή υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό τους. Όπως επίσης έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα από κάθε ομάδα ατόμων οι οποία για διάφορους λόγους βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας.

«Γιατί ρε κουμπάρε να είμαι υπόχρεος να αποδεχτώ αυτά τα άτομα;»

Δεν είσαι υπόχρεος να τα αποδεχτείς ή τον τρόπο ζωής τους, αλλά οφείλεις να σεβαστείς το δικαίωμα τους να καθορίζουν οι ίδιοι τη ΔΙΚΗ τους ζωή. Άλλο η ανοχή και άλλο η αποδοχή. Οι προσωπικές μας προτιμήσεις δεν μπορεί να είναι η βάση για να στερούμε δικαιώματα από μια ομάδα ατόμων. Εγώ για παράδειγμα δεν αποδέχομαι να κυκλοφορούν οι ροκόλες τζιαι να φαίνεται ο τίτσιρος τους όμως αυτό δεν μου δίνει το δικαίωμα να απαιτήσω να ντύνονται όπως τις καλόγριες απλά και μόνο γιατί εγώ νιώθω άβολα. Οι προσωπικές μου αντιλήψεις δεν έχουν καμία απολύτως βαρύτητα πάνω στα δικαιώματα ενός άλλου ατόμου, πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα.

«Εσένα θα σου άρεσε να βλέπεις 2 άντρες να φιλιούνται δημοσίως;»

Όπως είπα στην αρχή, αδυνατώ να κατανοήσω την έλξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Το θέαμα δύο αντρών να κρατάνε χέρια ή να φιλιούνται δημόσια δεν με ενθουσιάζει (η αλήθεια είναι πως ούτε ετεροφυλόφιλα άτομα μου αρέσει να βλέπω να ‘γλείφουνται’ δημοσίως’ ) όμως χίλιες φορές να ζω σε μια κοινωνία που να αποδέχεται την διαφορετικότητα παρά σε μια που να επιβάλλει μια προκαθορισμένη γραμμή συμπεριφοράς. Ελπίζω μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας να μάθω να είμαι ακόμη πιο ανεκτικός από ότι είμαι σήμερα.

«Θα ήθελες το παιδί σου να είναι gay;»

Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως θα ήθελα το παιδί μου να είναι υγιές σωματικά και ψυχικά, να μην καταπιέζει τον εαυτό του και να νιώθει άνετα να μοιράζεται μαζί μου τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μου. Μεγάλωσα σε μια εξαιρετική παραδοσιακή οικογένεια, θα ήθελα μια τέτοια οικογένεια και για εμένα και για τα παιδιά μου αν κάποτε αποκτήσω. Όμως αυτές αποτελούν προσωπικές μου προσδοκίες και δεν σημαίνει πως πρέπει να εξαναγκάσω τα παιδιά μου να τις ακολουθήσουν. Μπορεί να θέλω τα παιδιά μου να γίνουν γιατροί αλλά εκείνα να επιλέξουν να σπουδάσουν ιστορία της τέχνης ή να μην σπουδάσουν καθόλου, πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για ζητήματα που δεν είναι προσωπική επιλογή όπως τις σπουδές αλλά ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού. Αν τα αναγκάσω να ακολουθήσουν κάτι που δεν αγαπούν, σπουδές ή τρόπο ζωής, τότε θα είναι με μαθηματική ακρίβεια δυστυχισμένα και τότε τι σκατά γονιός θα ήμουν αν ήμουν ο υπαίτιος για τη δυστυχία τους; Πιθανόν να μην αρχίσω να χοροπηδάω από χαρά αν μου ανακοινώσει το παιδί μου πως είναι gay αλλά θα ήθελα να νιώθει τόσο άνετα ώστε να μου το πει χωρίς να φοβάται την αντίδραση μου. Σίγουρα όμως δεν θα τον αποκληρώσω, δεν θα τον πετάξω έξω από το σπίτι και δεν θα ζω σε άρνηση. Δεν θα ήθελα να είναι το παιδί μου gay όπως δεν θα ήθελα να υποστηρίζει άλλη ποδοσφαιρική ομάδα από τη δική μου. Όμως θα είναι παιδί μου ανεξάρτητα από την σάρπα που φορεί, μονόχρωμη ή στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

«Οι ΛΟΑΤ καταστρέφουν την δομή της κοινωνίας, της οικογένειας, τα ήθη και τις παραδόσεις μας» 

Έχετε απόλυτο δίκαιο διότι η παραδοσιακή οικογένεια ως έχει (με τα διαζύγια, τα κερατώματα, τις παρτούζες κλπ) είναι ότι πιο ιδανικό. Ας επιστρέψουμε στις παραδοσιακές αξίες, ας αφαιρέσουμε το δικαίωμα ψήφου από τις γυναίκες (ας τους δώσουμε και κανένα πάτσο μέσα μέσα έτσι για να καταλάβουν ποια είναι η θέση τους), ας καταργήσουμε την υποχρεωτική παιδεία και πολλές άλλες κοινωνικές κατακτήσεις που κάποτε ήταν εκτός της παραδοσιακής δομής της κοινωνίας μας ώστε να επιστρέψουμε σε μια εντελώς φανταστική, ειδυλλιακή και ουτοπική άποψη για την οικογένεια . Ξυπνάτε ρε! Ο άνθρωπος  επάτησε στο φεγγάριν  πριν 45 χρόνια.

«Ο τρόπος ζωής των ΛΟΑΤ είναι ενάντια στις διδασκαλίες τις εκκλησίας»

So what? Αλλά να το δεχτώ για χάρη της συζήτησης. Τα ΛΟΑΤ άτομα παραβιάζουν τις διδασκαλίες της εκκλησίας. Ας τους κρίνει ο Θεός λοιπόν. Όσοι θέλουν να ζουν σε μια κοινωνία όπου οι κανόνες καθορίζονται από ιερά βιβλία μπορούν να πεταχτούν ως τις αραβικές χώρες και να μας περιγράψουν τις εμπειρίες τους. Σε μια κοινωνία όπου υπάρχει (υποτίθεται) διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους τέτοια ερωτήματα είναι πραγματικά άνευ περιεχομένου και ουσίας. Είναι σαν να λέμε ότι ‘η ένταξη γυναικών στην αγορά εργασίας καταστρέφει την δομή της (πατριαρχικής) οικογένειας’. Εν πράματα να συζητούμε με σοβαρότητα τούτα το 2014;

«ΛΟΑΤ γίνεσαι, δεν γεννιέσαι»

Σωστά! Το να είσαι ΛΟΑΤ άτομο είναι μια παραξενιά της ηλικίας και μια μόδα που ήρθε από την ευρώπη. Οι gay φίλοι μου μου το εξομολογήθηκαν (γνωρίζω μόνο ΛΟ και όχι ΑΤ άτομα) ότι εξυπνήσαν έναν πρωί και είπαν ‘Ας το γυρίσουμεν στην ομοφυλοφυλία. Πάντα ήθελα να ανήκω σε μια μειονότητα που βρίσκεται στο κοινωνικό περιθώριο και ενίοτε γίνεται θύμα ρατσισμού και βίας, δεν γίνεται αποδεχτή από την συντηρητική πλειονότητα και οδηγεί πολλές φορές σε συγκρούσεις εντός της οικογένειας». Σας διαβεβαιώνω πως μετά από πολλά χρόνια συναναστροφής με ομοφυλόφιλα άτομα ακόμη να κολλήσω ‘ππουστλικκίτιδα’ και εξακολουθώ να φαντασιώνομαι και να συνευρίσκομαι αποκλειστικά με γυναίκες. Ακόμη όμως και αν υποθέσουμε ότι η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή, δεν αλλάζει τίποτα. Ο καθένας δικαιούται να επιλέξει τον τρόπο που θα ζήσει. Άρα για μένα ανάθθεμαν τζι αν η ομοφυλοφιλία είναι γενετική, ανάθθεμαν τζι αν δεν είναι. Η οκκά τετρακόσια σε ότι αφορά ανθρώπινα δικαιώματα.

«Μα πως να εξηγήσω στα παιδιά μου ότι δυο άντρες μπορούν να έχουν σχέση μεταξύ τους;»

Αν η στέρηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων βασίζεται στη δική σου αδυναμία ή απροθυμία να εξηγήσεις στα παιδιά σου κάτι τόσο απλό τότε ζήτω που καήκαμε.

«Πιστεύεις ότι τα ομοφυλόφιλα άτομα πρέπει να υιοθετούν παιδιά;»

Μέχρι να δω αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η ανατροφή παιδιών σε μη παραδοσιακές οικογένειες είναι επιζήμια για τα παιδιά, δεν έχω λόγο να εναντιώνομαι. Αντιθέτως από Αμερικής μεριές όπου υπάρχουν κάποια διαθέσιμα στοιχεία μάλλον το αντίθετο ισχύει. Αν οι ετερόφυλοι ανησυχούν για τα ‘φτωχά τα μωρά’ ας τα υιοθετήσουν οι ίδιοι και ας τα γλυτώσουν από τα χέρια των ‘κατάπτυστων’ ΛΟΑΤ και από τα ορφανοτροφεία.

«Γιατί πρέπει τα ΛΟΑΤ άτομα να ντύνονται παρδαλά και να προκαλούν στην παρέλαση;»

Για πολλούς λόγους. Γιατί θέλουν να μας πουν ότι εν δαμαί τζιαι δεν μπορούμε να τους αγνοούμε, γιατί έχουν δικαίωμα να καθορίζουν την δική τους ταυτότητα και να αυτοπροσδιορίζονται, γιατί τους πάει το ροζ , γιατί καύλα τους να ντύνονται όπως θέλουν. Ένας Αποελίστας μπορεί να προκαλείται από έναν Ομονοιάτη, πάει να πεί ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στον κόσμο να φορεί τις φανέλλες και τα ρούχα που τον εκφράζουν καλύτερα την συγκεκριμένη στιγμή;  Έχετε δει πως ντύνονται Έλληνες όταν παίζει η εθνική Ελλάδος (THIS IS SPARTA!) και μας πείραξε ο φούξια βόας;

«Γιατί θα πας στην Παρέλαση Υπερηφάνειας στις 31 Μαϊου 2014;»

Γιατί είμαι φιλελεύθερος, γιατί αναγνωρίζω στον άλλο το δικαίωμα να είναι διαφορετικός αλλά ίσος με εμένα και γιατί θα ήθελα μια μέρα όταν θα έχω δική μου οικογένεια να μπορώ να πω με υπερηφάνεια στα παιδιά μου πως ήμουν εκεί όταν ξεκίνησε μια μεγάλη θετική αλλαγή στην κοινωνία μας.

 

Advertisements

Responses

 1. Για όσους ανησυχούν για το τι θα σκεφτούν τα παιδιά τους (?!!?!?) δες αυτό:

  Και για την υιοθεσία παιδιών από γκέι ζευγάρια:


 2. γουέλκαμ μπακ.

 3. αυτό το είδα πρόσφατα. με εντυπωσίασε η στάση των γονιών αυτού του παιδιού και την υποστήριξη που είχε από την οικογένεια του.
  Νομίζω ταιριάζει να αναφερθεί εδώ.

 4. Kαλώς τον καλωσόρισες
  σαν τον καλόν τον γρόνον :))

  Εγιώ έγραψα ήδη την δεύτερην ανάρτησην :))


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: