Αναρτήθηκε από: firfiris | Μαΐου 6, 2010

Έρχονται χρόνια δύσκολα

Έρχονται Χρόνια Δύσκολα – Στέλιος Καζαντζίδης

Έρχονται χρόνια δύσκολα
γεμάτα καταιγίδες
κι εμείς του κόσμου θύματα
μ’ ατέλειωτα προβλήματα
και λιγοστές ελπίδες.

Έρχονται χρόνια δύσκολα
τα πάντα άνω-κάτω,
ο κόσμος είναι ανάστατος
κι εμείς πληγές γεμάτο.

Φονιάδες μονοπώλια
παντού φωτιές ανάβουν,
μας καίνε, μας δικάζουνε
και την ψυχή μας βγάζουνε
και ζωντανούς μας θάβουν.

Ποδοπατούν αλύπητα
τ’ ανθρώπινο το σώμα,
στο άγνωστο βαδίζουμε
κι όνειρα πια δεν χτίζουμε,
μας κλείνουνε το στόμα.

Πόσον αληθινόν τζιαι πόσον επίκαιρον το τραούδιν. Φυσικά όταν εγράφτηκεν τα μονοπώλια ήταν τα τράστ, τωρά εν το κράτος που καταδυναστεύει τον κόσμον. Έσιει τόσα πολλά που θέλω να πω τζιαι να γράψω για την άθλιαν κατάντιαν της μητέρας Ελλάδας που δεν ξέρω πόθθεν να αρκέψω. Ακούμεν τόσα κάθε μέρα που τον κάθε ηλίθιο στην τηλεόραση που ρωτάς τον εαυτόν σου αν ζεις σε κάποιαν άλλην διάστασην, σε κάποιον άλλον σύμπαν.

Πως έφτασεν η Ελλάδα στην παρούσαν κατάστασην; Εν απλόν το ζήτημα τζιαι δεν θέλει φιλοσοφία πολλήν.  Η Ελλάδα εδανειζόταν παραπάνω απ όσα εμπορούσεν να ξοφλήσει. Καμιά πρωτοτυπία ως δαμαί. Τζιαι οι άλλες οι χώρες κάμνουν το τούτον, τζιαι οι άλλες οι χώρες χρωστούν τα μαλλιοτζιέφαλα τους. Υπάρχει όμως πολλά μεγάλη διαφορά στο που παν τα λεφτά σε κάθε χώραν όμως.

Τζιαμαί που ο Γερμανός τζιαι ο Βέλγος τρών τα λεφτά πάνω σε έργα υποδομής τζιαι αννοίγματος της οικονομίας τους, πάνω στην έρευναν τζιαι στην καινοτομίαν τζιαι στην ανάπτυξην, ο Έλληνας έτρωεν τα πάνω στες μίζες τζιαι στην αύξηση του δημόσιου τομέα για ψηφοθηρικούς λόγους, σε ΄’δικαιώματα΄τζιαι ‘κεκτημένα’ τζιαι στες πρόωρες συντάξεις. Τζιαμαί που ο ξένος άννοιεν τα κλειστά επαγγέλματα για να κάμει την οικονομίαν του πιο ανταγωνιστικήν, ο Έλληνας κρατά τα κλειστά (βλέπε λιμενεργάτες Πειραιά) τζιαι υπάκουεν στα συνδικάτα με αποτέλεσμαν να με μπορεί να αναδιπλωθεί η οικονομία. Τούτον εγίνετουν για δεκαετίες. Τζιαμαί που ο ξένος αν πάει καλά η δουλειά του θα πιάσει αυξήσεις, ο Έλληνας του δημοσίου έπιανεν με δανεικά της Ευρώπης, χωρίς κατ’ανάγκην να παράγει παραπάνω. Η Ελλάδα δηλαδή (τζιαι σε πιο μιτσήν βαθμόν η Κύπρος) έκλανεν με ξένον κώλον.

Ο Έλληνας ελάλεν ψέματα της Ευρώπης για την οικονομικήν του κατάστασην, η Ευρώπη τον εδάνειζεν για να συνεχίσει τον άσωτον βίον τζιαι το αυτοκαταστροφικόν κρατικόν οικονομικόν μοντέλον (που δεν υπήρχεν περίπτωση να ΜΗΝ καταρρεύσει). Ώσπου εδανείζετουν η Ελλάδα, ούλλα καλά τζιαι άγια. Καλός τζιαι ο δέκατος τρίτος τζιαι ο δέκατος τέταρτος μισθός. Στο κάτω κάτω ο υπάλληλος ενδιαφέρεται για την επιταγήν στο τέλος του μήνα, όχι πόθθεν προέρχεται ο μισθός. Ανάθθεμαν τον που χρωστεί τζιαι πόσιει να πκιερώνει.  Επήραν τους πρέφαν οι δανειστές τζιαι τωρά πάππαλλα ο παμπακόσπορος. Τζίνος που εδάνεισεν ήρτεν τζιαι εγύρεψεν τα λεφτά του πίσω. Προς τί η έκπληξη στην Ελλάδα δηλαδή; Άμαν μια ζωήν δανείζουμαι, εν πρέπει να τα ξοφλήσω σε κάποια φάση;

Το ζήτημαν, όπως σας είπα, εν απλό. Η Ελλάδα εδανειζόταν παραπάνω απ όσα εμπορούσεν τζιαι όσα εδανειζόταν έτρωεν τα αντί να τα επενδύσει νούσιμα τζιαι παραγωγικά. Αυτή εν η διαφορά της δομής του χρέους της Ελλάδας (κρατικό μισθολόγιο) που τες άλλες χώρες. Απλά τωρά επαραδεχτήκαν ούλλοι ότι ο βασιλιάς εν τίτσιρος. Κάλλιο αργά παρά μέχρι την πτώχευσην.

Τζίνον όμως που με λυπεί παραπάνω που ούλλα έννεν τόσον η φτώσια στην οποίαν εξέπεσεν η μητέρα πατρίδα, αλλά στο ότι ακόμα ο κόσμος δεν εκατάλαβεν τι έγινε ή γιατί έγινε. Δυστυχώς ακόμα οι Έλληνες αδελφοί αλλού τους τρώει τζιαι αλλού ξύνουνται. Οι σπεκουλαδόροι και τα σκληρά μέτρα εξυγίανσης είναι συμπτώματα, όχι γενεσιουργές αιτίες της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Αντί να ασχοληθούν με τις κατηγορίες που εξαπολύει έναν γερμανικόν περιοδικόν για παράδειγμαν, ότι δηλαδή δεννεν πρόθυμοι οι γερμανοί να δουλεύκουν για να ταϊζουν τους έλληνες, ασχολούμαστεν με το εξώφυλλον τζιαι απαντούμεν σε οτιδήποτε άλλο εκτός που της κατηγορίες που μας λαλούν. Σουρρεάλ επιχειρηματολογία. Είστε ψεύτες και κλέφτες κύριοι, δεν θα σας συντηρούμε! -Μπά, δεν νομίζω να βρέξει η απάντηση. Τζιαι θυμούμαστε των Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ας θυμηθούμε τζιαι τις επιδρομές τον Βησιγότθων πιο πίσω (δεν λεώ έχει άδικο η Ελλάδα, αλλά ΑΛΛΟ το ένα ΆΛΛΟ το άλλο. Δεν είναι η ζημιές του ΒΠΠ που προκάλεσαν το σημερινό χάος).

Φταίν οι Έλληνες πολιτικοί τις διεθνείς αγορές τζιαι το καπιταλιστικό σύστημα τη στιγμήν που το χρέος το δημιούργησεν το Κράτος αποκλειστικά τζιαι μόνον. Δεν είναι ο φιλελευθερος καπιταλισμός που εδημιούργησεν θέσεις στο δημόσιο, ούτε ο φιλελεύθερος καπιταλισμός που απαγορεύει σε κάποιον να ασκήσει επάγγελμα (είτε ταξιτζής είτε λιμενεργάτης). Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το ΚΡΑΤΟΣ και τον λαό που τους εξέλεξε, στην βάση των εσφαλμένων προσδοκιών για νέα ‘δικαιώματα’ και ‘κεκτημένα’ που τους δημιουργήθηκαν με τα δανεικά των ευρωπαίων. Άσχημο πράμα να φταίς ο ίδιος για την κατάντια σου.

Τζιαι για να μεν παρεξηγηθώ, διότι κάποιος μπορεί να πεί ότι φταίει η ΝΔ τζιαι το ΠΑΣΟΚ αποκλειστικά και μόνον, να θυμήσω ότι πριν λλίους μήνες ο Τσίπρας ελάλεν να προσληφθούν 100.000 άνεργοι στο δημόσιο για να μειωθεί η ανεργία (αλήθκεια, να τον προτείνουμε για Νόμπελ οικονομικών) ενώ η προτάσεις του ΚΚΕ ακόμη χειρότερες. Όταν οι πολιτικές προτάσεις που έσιει μπροστά του ο Ελληνικός λαός κυμαίνονται μεταξύ ηλιθιότητας τζιαι καταστροφικότητας δεν είναι να απορείς για την κατάντιαν της χώρας.

Κάποιος φυσικά θα ισχυριστεί «Πώς να ζήσει μια οικογένεια με 700 ευρώ αν της κόψουν τζιαι που τζιαμαί;» «Να μην πληρώσει ο λαός την κρίση των πλουσίων». Συνθήματα ωραία τζιαι κενά περιεχομένου. Συνθήματα που μοιάζουν ωραία στα αυτιά μας διότι αποποιούν τις προσωπικές μας ευθύνες κάνοντας τες αόριστες και μετατοπίζοντας τις στους τρίτους. Η ερώτηση είναι καθαρά συναισθηματική και ανήθικη όταν μιλάς για οικονομική καταστροφή να προβάλλεις τα αισθήματα του ‘λαουτζίκου’. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτός που παίρνει 700 ευρώ τα αξίζει και τα παράγει με την εργασία του. Διότι εν με εκατοντάδες χιλιάδες μη παραγωγικούς υπαλλήλους που απολάμβαναν ωφελείματα τζιαι μονιμότητα που δεν δικαιολογούσεν η εργασία τους που έφτασεν η Ελλάδα στην κατάντιαν την σημερινή. Κάθε ξεχωριστή περίπτωση εν μια οικογενιακή τραγωδία, στο σύνολο όμως είναι οι κλωστές που υφαίνουν την θηλειά από την οποία η ελλάδα εκρεμμάστηκεν.

Τζιαι επειδή δεν ζω σε άλλον πλανήτη, φυσικά τζιαι αντιλαμβάνομαι ότι πάρα πολλοί έχοντες εφάν τζι εκοκκαλίσαν μίζες, φακελάκια τζιαι ξέρω γω τί. Αυτοαπασχολούμενοι που δεν δηλώνουν εισοδήματα, μιζαδόροι των υπουργείων, ανύπαρκτοι υπαλλήλοι, προσφοροδότες τζιαι μεσάζοντες. Υπάρχουν τόσοι εκατομμυριούχοι και ‘έχοντες’ (αλήθεια, πόσα πρέπει να φκάλλει κάποιος για να ονομάζεται ‘έχοντας’;) , γιατί να πληρώσει ο λαός την νύφη;

Ακόμα τζιαι την φοροδιαφυγή να πατάξει η Ελλάδα (πράμαν αμφίβολο), ακόμα τζιαι τους ‘έχοντες’ να γαλέψει, ακόμα τζιαι τα λαμόγια τζιαι τούτους ούλλους τους φαταούλες να ξεφορτωθεί, εν 30 δις το έλλειμμα (30 ΔΙΣ για κάθε χρόνο!). 30 ΔΙΣ! Ο νούς μου δεν χωρεί το νούμερον.  Του χρόνου ποιός θα το πληρώσει το έλλειμμα; Του άλλου χρόνου; Του παρ’άλλου; Το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό και το έλλειμα υπολογίζεται σε τακτικές δαπάνες, όχι σε μίζες.

Φταίν οι Έλληνες αδελφοί το ΔΝΤ, οσάν ναν τζίνον που επρόσλαβεν τόσους κυβερνητικούς, οσάν ναν τζίνον η αιτία των δεινών τους. Φταίει τους η ελεύθερη αγορά τζιαι ο καπιταλισμός για τα προβλήματα που τους δημιούργησε το κράτος. Αλλά ποιος έχει χρόνον να ασχοληθεί με τις αιτίες των πραμάτων; Πιό εύκολον να φωνάζεις όμορφα συνθήματα παρά να συζητάς τζιαι να παραδέχεσαι λάθη. Δεν φταίω εγώ που έβαλα μέσο για το δημόσιο, για μια θέση εργασίας που δεν παράγει, αλλά φταίει ο σπεκουλαδόρος. Έννεν εγώ, εν οι άλλοι. Άμαν η ευθύνη δεν μπορεί να ππέσει αποκλειστικά πάνω στους ώμους μας αλλά σε τρίτους ξένους (Εβραίους, σπεκουλαδόρους, μασώνους, Αμερικάνους, Αγγλοσάξωνες, Τεύτωνες, εξωγήινους κλπ) τότε πραγματικά πιστεύουμε ότι δεν φταίμε καθόλου.

Εντάξει κοπέλια, μεν πάτε στο ΔΝΤ. Που θα βρεθούν τα λεφτά να πληρωθούν οι μισθοί αφού κανένας φορέας με σώας τα φρένα δεν θα βρεθεί θα σας δανείσει; Αν δεν δανείσει με τους όρους τους δικούς του φυσικά το ΔΝΤ, τότε πάει να πεί ότι την επόμενη μέρα πρέπει να ισοσκελιστεί ο προυπολογισμός, πρέπει αυτόματα σε ένα 24ωρο να αλλάξει η οικονομία με τέτοιο τρόπο όστε να παράγει 30 δίς περισσότερα, πράμαν αδύνατον.

Άμαν πτωχεύσει το κράτος τζιαι δεν πληρωθούν οι αστυνομικοί ποιός θα σας προστατεύσει που τους αντιεξουσιαστές; Ποιός θα σας γιάνει στα νοσοκομεία; Το ΔΝΤ δέννεν η ρίζα τον κακών της Ελλάδος, αλλά το πικρόν της φάρμακον. Όσα τζιαι να του καταλογίζουμεν, ο μόνος τρόπος που μπορεί να ωφεληθεί το ΔΝΤ που την Ελλάδα είναι με το να βεβαιωθεί ότι ως χώρα δεν θα καταρρεύσει (αλλιώς γιατί να βοηθήσει και να χάσει τα λεφτά του;).  Δεννεν πανάκεια το ΔΝΤ αλλά στην προκείμενην περίπτωση η μόνη ίσως λύση που υπάρχει τούντην στιγμήν. Τζιαι σίλιες φορές να προτιμήσουν οι Έλληνες αδελφοί το ΔΝΤ στο πηδάλιον της οικονομίας, παρά τους προβατόσχημους λύκους που λυμαίνονται την ελληνικήν πολιτικήν σκηνή, εντός τζιαι εκτός κυβερνήσεως.

Καλόν κουράγιον Έλληνες αδελφοί τζι ελπίζω ολόψυχα η μπόρα να περάσει γρήγορα, αλλά πολλά παραπάνω ελπίζω να εκμεταλλευτείτε τούτην την ευκαιρία να βάλετε την χώραν σας στον σωστόν τον δρόμο.

———————-

ΥΓ. Δυστυχώς επέθανεν τζιαι κόσμος που απλά έθελεν να κάμει την δουλειάν του. Γιατί τούτους τους αλήτες τους αποκαλούν «αντιεξουσιαστές»; Εάν ο τρομοκράτης εν ο άνθρωπος ο οποίος χρησιμοποιεί βίαν για πολιτικούς σκοπούς τότε τζιαι οι αντιεξουσιαστές τρομοκράτες ένει. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ! Άμαν πάεις διαδήλωση με έτοιμες μολότωφ τζιαι με την μάτσαν τότε έκαμες πολλά παραπάνω χρήσην τζιαι κατάχρησην της ελευθερίας έκφρασης σου απ’ όσην σου επιτρέπει ο φιλελεύθερος μου εαυτός.

ΥΓΓ. Επειδή είμαι σίγουρος κάποιος θα βρεθεί που θα σχολιάσει ότι δεν μου ππέφτει λόγος, ότι δεν ζω ελλάδα για να ξέρω τι γίνεται, η απάντηση μου είναι πως εφόσον η χώρα μου θα δανείσει την Ελλάδα με λεφτά από τους φόρους τους δικούς μου, ππέφτει μου τζιαι παραππέφτει μου λόγος.

Advertisements

Responses

 1. Συγχαρητήρια! Καταπληκτικό κείμενο και χαίρομαι που βρέθηκε ένας άνθρωπος να πει τα πράγματα με το όνομά τους…. Το πρόβλημα, δυστυχώς, που πιστεύω μας ταλανίζει σαν Έθνος είναι ακριβώς το γεγονός ότι πάντα μα πάντα για την κατάντια μας φταίει κάποιος άλλος και πρέπει αυτός να πληρώσει για να βγούμε εμείς από τα αδιέξοδα! Συμπονώ τους Έλλαδίτες αδελφούς αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν κάνουν υποχωρήσεις και αν δεν στερηθούν πράγματα δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα! και τελιώνω το σχόλιο μου με μια φράση που «έκλεψα» από κάπου, «ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΡΕ ΚΟΥΜΠΑΡΕ, ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΝΟΙΑΖΕΙ»?

 2. /Joshoua stands up and claps with respect.

 3. θέλω να δω τί θα ελάλεν ο μέσος έλληνας για τούτα που έγραψες – δηλαδή πώς τα θωρούν τα πράματα…

  «καλομελέτα» τζι έρκεται, τζι η δική μας σειρά

 4. Very well said φίλτατε! Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα και πολύ φοβούμαι ότι πέρα βρέshει στην καραμανιάν shιονίζει για τους κυβερνώντες την Μητέρα Ελλάδα.

 5. Άμαν αποφασίζει η κυβέρνηση να εθνικοποιήσει πλούτο εν μπορεί να τον εθνικοποιεί μόνο που τον φτωχό. Εφόσον χρειάζουνται μέτρα, πρέπει τα μέτρα να απευθύνονται προς όλους. Εν βλέπω την κυβέρνηση να στρέφει μέτρα προς τες τράπεζες, προς τες μεγάλες επιχειρήσεις, προς την εκκλησία, προς τους καναλάρχες τζαι τους εφοπλιστές.

  Ο Γιώργος λαλεί «δεν φταίει ο λαός» αλλά εν λαλεί ποιος φταίει ή πως θα ανακτήσει όσα εφάαν τούτοι που φταίν. Ο Κάρολος λαλεί «να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα» αλλά εν αναλαμβάνει να το αποκαταστήσει. Ποιον περιμένουν ο πρωθυπουργός τζαι ο πρόεδρος της χώρας να τα κάμει τούτα, τον πσιλικατζή της γειτονιάς; Άμα προσθέσεις Βγενόπουλο, Βατοπέδι τζαι Siemens φκάλλεις τα πρώτα δισεκατομμύρια για φέτος.

  Συμφωνώ ότι υπήρχε φοροδιαφυγή μαζική, τζαι ότι η κρατική μηχανή ήταν διογκωμένη, όμως άμα βάλεις τα νούμερα δίπλα δίπλα τζαι συγκρίνεις, υπάρχει διαφορά κλάσης στα μεγέθη, τζαι νομίζω έννεν δίκαιο να τα αγνοείς στην ανάλυση σου.

 6. @Γιώργος
  Συμφωνώ απόλυτα ότι όλοι πρέπει να βάλουν το χέρι στη τσέπη για την κρίση. Όμως γιατί να βάλουν περισσότερο οι τράπεζες ή οι δημόσιες εταιρείες οι οποίες όχι μόνο πληρώνουν τακτικά τους φόρους, αλλά δια νόμου ελέγχονται από τρίτα ανεξάρτητα λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία.
  Εν οι εταιρείες που εν υπεύθυνες για το δημοσιονομικό έλλειμα; Εν με λεφτά του φορολογούμενου που επροσλαμβάναν ψηφοφόρους; Όχι φυσικά!

  Αν με ρωτάς πρέπει να κινηθεί σε 2 άξονες η Ελληνική κυβέρνηση. α) Αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής (και με απολύσεις αν χρειαστεί, last in first out), κατάργηση της μονιμότητας και σύνδεση των απολαβών με την παραγωγικότητα. Το κράτος πρέπει να ξεφουσκώσει ΑΜΕΣΑ. Να δωθούν όμως και οι ανάλογες ανακουφίσεις και κοινωνική στήριξη σε αυτούς που θα χάσουν τη δουλειά τους.

  β) Ο δεύτερος άξονας είναι η αναδιάρθρωση της οικονομίας με σπάσιμο των κλειστών επαγγελμάτων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μεν μπορούν με ψύλλου ππήδημαν τα συνδικάτα να γονατούν ολόκληρη οικονομία (άλλο διαδηλώνω για εμένα, και άλλο διαδηλώνω για εμένα γαμώντας τους πάντες). Πρέπει επίσης να γίνει υποχρεωτική και να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική καταχώρηση αγοραπωλησιών παντού με ενθάρρυνση του ηλεκτρονικού χρήματος και μείωση της χρήσης των μετρητών ώστε να μετριαστεί η μαύρη οικονομία.
  Οι φοροφυγάδες πρέπει να πιαστούν αλλά με προσοχή ώστε οι συνέπειες να μην είναι δυσανάλογες (πχ να προλάβουν στον πανικό τους να φυγαδεύσουν τα πάντα απο τήν ελλάδα και τότε τρέχα γύρευε).

 7. Πρώτον δεν είπα να βάλουν περισσότερο το χέρι. Είπα να το βάλουν αντίστοιχα. 12% πτώση στα εισοδήματα των μισθωτών, 12% αύξηση φορολογίας στα εισοδήματα των τραπεζών. Ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.

  Ρωτάς όμως γιατί να πρέπει να πληρώσουν (υπονοόντας ότι όλα τα έκαναν δίκαια και σύμφωνα με τους κανόνες της ελέυθυερης αγοράς ενώ αυτό δεν είναι η αλήεθια).

  Επειδή για παράδειγμα οι τράπεζες επιάσαν δισεκατομμύρια κρατικής βοήθειας, ενώ δεν ακολούθησε πτωη επιτοκίων, τζαι στο τέλος της χρονιάς εδηλώσαν εκατομμύρια κέρδος. Τον καιρό που επιάναν την κρατική βοήθεια δεν τες είδα να κόπτονται ότι σύμφωνα με την ελεύθερη αγορά έπρεπε να παττίσουν για να βλαστήσουν πιο παραγωγικές τράπεζες.

  Επειδή όταν η Siemens επλήρωνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παράνομες μίζες έπιανε τζαι ανάλογα ανταλλάγματα των δισεκατομμυρίων. Όλα αυτά ήταν παράνομα, τζαι σε περίπτωση που δεν το είχες υπόψην, δεν ήταν στο λογιστικό έλεγχο που εκάμαν τα ανεξάρτητα γραφεία στο τέλος της χρονιάς.

  Επειδή όταν το Βατοπέδι έκοφκε φιλέττα στην Αθήνα και τη Βιστιώτιδα, βάζοντας ταυτόχρονα μερικά εκατομμύρια ευρώ παράνομα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι Βουλγαράκηδες και οι Ρουσόπουλοι δεν υπήρχε κέρδος για το κράτος ή τον φορολογούμενων, υπήρχε κλοπή.

  Όπως είπα τζαι πριν τα μεγέθη έχουν διαφορά κλάσης, τζαι τούτο σίουρα κάμνει τον απλό πολίτη που θωρεί να ανακοινώνουνται δεκάδες μέτρα εναντίον του να νευριάζει τζαι να σκέφτεται γιατί εν ανακοινώθηκε ούτε ένα συγκεκριμένο μέτρο προς τζείνες τες κατευθύνσεις.

 8. Ευτυχώς έχει τζαι έναν νούσιμον που σκέφτεται πριν να γράψει. Ωραίος. Πρέπει να δημοσιευτεί κατά την άποψή μου γιατί αυτό είναι πραγματική δημοσιογραφία τζαι όι τα ίδια τζαι τα ίδια τζαι να δείχνουν τζαι ξαφνιασμένοι που τα ξένα μμε εμιλούσαν παραπάνω για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παρά για τα επεισόδια. Ε για τί πράμα εννα μιλήσουν άμμαν οι βλάκες της Ελλάδας επήραν όλον τον κόσμον κάτω (record low of euro, new drop of the markets in the usa and a major drop in asian markets). Καιρός να ανήξουμεν τα μάθκια μας νομίζω.

 9. Προσυπογράφω!
  Αυτό είναι και το νόημα της δικής μου σχετικής ανάρτησης, μόνο που ήραν πιο σύντομη και λιγότερο περιεκτική.
  Δύσκολο να βρεις ψύχραιμα κείμενα αυτή την περίοδο…

 10. Τούτα ούλλα τα μέτρα θα είναι άχρηστα αν επιμένουμε στα ίδια επίπεδα ανώφελου καταναλωτισμού.

  (Τζιαι για να μεν υπάρχει παρεξήγηση, δεν θεωρώ ανώφελο καταναλωτισμό το ότι π.χ. κάποιοι θέλουν να ξενυχτούν τζιαι να διασκεδάζουν -όπως εκατηγορήσαν τους καλαμαράδες -αλλά θεωρώ ανώφελο το ότι επιμένουν να ξενυκτούν στο πιο -αδικαιολόγητα -ακριβό μαγαζί με Chivas αντί σε μαγαζί με λογικές τιμές τζιαι με κρασάκι… τζιαι τούτο όχι επειδή τόσα εν τα λεφτά τους αλλά επειδή πείστηκαν πως έτσι αποδυκνείουν κάποια μορφή «ανωτερότητας»).

  Φιρφίριε, κάτι είπες για δανεισμό του κράτους χωρίς όμως αυτά τα λεφτά να πηγαίνουν σε τομείς που θα αποδώσουν κάτι πίσω. Με τους ιδιώτες τι γίνεται;

  Το παραμύθι της ψηλής παραγωγικότητας με ταυτόχρονηψηλή κατανάλωση θα φανεί τώρα τι ακριβώς ήταν. Αγγούρι στο ποπουδάκι μας.

  Όταν ο ιδιώτης δανείζεται για καταναλωτικούς σκοπούς, πάλι ουσιαστικά δανείζεται χρήματα που δεν θα τα χρησιμοποιήσει για κάτι κερδοφόρο. Οπότε;

  Άμα δανείζεσαι για να ξεκινήσεις ή να επεκτείνεις μια δουλειά … υπάρχει προοπτική να βγάλεις κι’ όλας. Άμα δανείζεσαι για πρώτη κατοικία, κλπ., υπάρχει ανάγκη. Άμα δανείζεσαι για εξοχικό ή πισίνα ή πολυτελέσταττο όχημα που με τους κανονικούς σου μισθούς δεν θα αγόραζες ακόμα και αν εμείνισκες πεινασμένος ένα χρόνο… ε, τότε είσαι θύμα.

  Λέω θύμα αντί κάτι άλλου για συγκεκριμένους λόγους.

  Η ελέυθερη μας αγορά …όταν είχε να αντιμετωπίσει στο πολιτικό επίπεδο τον «»»υπαρκτό σοσιαλισμό»»» αλλά και αργότερα, όταν δεν ήταν τόσο έντονος ο εσωτερικός της ανταγωνισμός (ιδιαίτερα από τς ανερχόμενες δυνάμεις, π.χ. Κίνα) …. ακολουθούσε το μοντέλο της προτροπής για παραγωγικότητα και υπέρ-κατανάλωση.

  Ταυτόχρονα άφηνε περιθώρια για αρκετά δικαιώματα στους εργαζομένους, τουλάχιστον στις αναπτυγμένες χώρες, έτσι ώστε τα κινήματα υπέρ «άλλων μοντέλων» να αποδυναμώνονται.

  Τώρα ήρθε ο καιρός του «θα καταναλώνετε πάλι πράγματα που δεν χρειάζεσται γιατί συμφέρει τις αγορές, θα καταναλώνεται όμως λιγότερα … με ακριβότερες τιμές (ίδια κέρδη για την Αγορά) και λιγότερα δικαιώματα / προνόμια».

  Αυτό είναι που συμβάινει Φιρφίριε… για τα δε δύσκολα χρόνια, έχεις δίκαιο… μόνο που δεν θα αφορούν μόνο την εμφάνιση αποτρελλαμένων «αντιεξουσιαστών» … Στους «κανονικούς πολίτες» να δεις τι θα γίνει.

  Θέλεις να μην πεινάσεις, θα δεχτείς χαμηλότερο μισθό… θέλεις να αρπάξεις κάποιες από τις λίγες θέσεις με ψηλότερο μισθό… θα είσαι πιο καβλί και πιο απάνθρωπος με τους συναδέλφους σου για να δικαιολογήσεις το προνόμιο».

  «Σας είπαμε ότι με αυτό το σύστημα θα έχουν όλοι δικαίωμα στην παιδεία και επομένως ευκαιρία για ανέλιξη; Ότι ο καθένας θα μπορεί να πετύχει; Α, σόρυ … κάναμε λάθος…. η ανέλιξη θα είναι για τους λίγους, για όσους προσαρμόζονται στις προσταγές του συστήματος».

  Εκεί να δεις σφαγή βρε Φιρφίριε… δίπλα σου δηλαδή και δίπλα στον καθένα μας. Θα δεις πως οι ανθρώποι μπορούν να γίνουν ένθερμοι οπαδοί του Κοινωνικού Δαρβινισμού στο άψε-σβήσε.

  Με το να γίνει πιο μικρόι το Κράτος, να μικράνει το χρεός και να αυξηθεί η παραγωγικότητα ΜΟΝΟ δεν λύνεται το πρόβλημα. Πρέπει η παργωγικότητα να αφορά παραγωγή πραγματική και όχι μόνο την κίνηση χρήματος και την παραγωγή κέρδους για τους λίγους με την πλειοψηφία να είναι υπάλληλοι-τσιράκια σαν κολίγοι ακτήμονες που παράγουν μεν, ουσιαστικά τίποτα δικόν τους δε.

  Όπως σου είπα κάποτε:

  (Η-μεηλ, Sunday, March 08, 2009 8:37:45 PM)

  «…Dogmatismou to apotelesma einai episis na anametadidis to «en ta episfali dania kai oi toxikew ependyseis poy ften MONO» gia to simerino xali.
  Mia agora pou xexilwse toso tin entharrynsi tou katanalvtismou itan fysiko na pathi etsi.
  Telios katanalwtis prepei na eni tziai teleios sklabos me 3 douleies part-time, mideniko xrono gia eafto tziai oikogenia tziai mideniko sintelesti piotitas zwis… tziai touto dixni pws den einai mono to Kratos pou mporei na periorisei tin eleftheria…»

  Τζιαι πάρακάτω:

  «… To dyskolo os akatorthoto einai na sindiasti i megistopiisi tis eftixias gia oso pio pollous me ton ideato kosmo tis [Ayn] Rand. Eidika se periodous opou i oikonomia shezei panw tis… i apolytotita sta kritiria tis «xrisimotitas» odigi se antamibi twn elaxistwn tziai dyspragia gia tous pollous.

  Oso «dikaio» tziai an akougete to «oi xrhsimoi na men doulekoun gia xari twn axristwn»… ama ti xrisimotita tin kathorizoun oi idi exontes, asxetws tou pia en ta kritiria*… sti diskoli oikonomiki periodo tha en panta elaxistopiimeni i eftyxia tziai sto maximum i distixia. Areskei sou touto?
  …»

  Καλομελέτα τζι’ έρκεται.

 11. Γατί φέφκουν που το ευρώ τζιαι εν τυπώνουν λεφτά όπως έκαμεν η Γερμανία στες αρχές της δεκαετίας του 1920, αλλά να αποφύγουν το hyperinflation;

 12. Από μεγαλοϋπερτροφικοκρατική Ελλάδα συμφωνώ απόλυτα. Εδώ πλακωνόματε με τους συσκοτισμένους μεγαλοκρατικοϋπερτροφικούς μεγαλοδημοσιοκρατιστές, που αποτελούν το 90% της μεγαλοκρατικής κοινωνίας μας.

  Δημήτρης Φύσσας, συγγραφέας

 13. Άσε μας ρε χριστιανέ μου πρωί πρωί έπεσα πάνω σου. Τα «δικαιώματα» του «λαουτζίκου» δεν είναι φιλολογίες, είναι ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Το να βρίσκουν όλοι δουλειά, να μην ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα (γιατί το άνοιγμά τους δε σημαίνει βελτίωση, σημαίνει βγάλσιμο των μικρών επιχειρήσεων απ΄τη μέση), το να υπάρχουν συντάξεις σε ανθρώπινη ηλικία και κράτος πρόνοιας είναι θέμα ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Ξεκόλλα από την ντροπή της «ανταγωνιστικότητας». Μας τα σερβίρουν, τα μασάμε κι εμείς που ονειρευόμαστε ανταγωνιστικότητες και παρδαλό μέλλον.

  Ανταγωνιστικότητα για ΠΟΙΟΝ; Στα παλιά μου τα παπούτσια αν υπάρχει «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή μας ενδιαφέρει να ξεβρακωθούμε όσο πιο πολύ μπας και μας αγοράσουν στο σκλαβοπάζαρο και μας ρίξουν ένα κομμάτι ψωμί;

  Το τραγούδι λες στην αρχή μίλαγε για τα τραστ όταν γράφτηκε, για τα τραστ μιλάει και τώρα. Το κράτος ήταν μόνο το βοήθημά τους. Αν υπήρχε σωστός έλεγχος και κρατική διοίκηση και επενδύσεις όχι μόνο 100.000 θα δούλευαν και θά’μασταν χαρούμενοι, όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες θα είχαν κρατικοποιηθεί. Αλλά όπως παλιά μας άρεσε να παίζουμε με τη «βασιλεία», τώρα μας αρέσει να παίζουμε με την «ανταγωνιστικότητα», κούφιες έννοιες παράτασης του μαρτυρίου μας.

 14. @tulpoeid

  Η επιβίωση του ‘λαουτζίκου’ να γίνει με τα λεφτά της δουλειάς του όπως κάνει ο κόσμος όλος φίλε και όχι με δανεικά των ξένων.

  Παρόλο το σχολιασμό σου δεν μας είπες ούτε πως βρεθήκατε στην ελλάδα με τόσο χρέος, ούτε πως θα ξελασπώσετε.
  Είναι απλό αδελφέ, ξοδεύετε περισσότερα από όσα παράγετε και τώρα σας ζητάνε το λογαριασμό. Είτε που θα δουλεύετε περισσότερο, είτε που θα ξοδεύετε λιγότερο (σαν κράτος) είτε και τα δύο. Καλομάθατε οι πολλοί στο δημόσιο στην ελλάδα, γιατί πιστεύατε ότι μια ζωή θα δανείζουν τις κυβερνήσεις σας οι ξένες χώρες μέχρι που σας πείρανε χαμπάρι. Άλλο το τί σας αρέσει και άλλο τι τι πρέπει να γίνει.

  Σίγουρα θα μου πεις πως δεν φταίς εσύ προσωπικά για το χάλι της Ελλάδας, αλλά ποιός φταίει αν όχι ο έλληνα που εκλέγει τον έλληνα πολιτικό, που φοροδιαφεύγει ο ίδιος, που συντηρεί την κουλτούρα της μίζα και της αντιπαραγωγικότητας (και όχι, δεν είναι πιπίλα η ανταγωνιστικότητα, ανταγωνιστικότητα σημαίνει να κάνεις ότι κάνει ο ανταγωνιστής σου καλύτερα ή φθηνότερα) που έχει αδήλωτα εισοδήματα, που σπρώχνει και βάζει μέσο για το δημόσιο. Όλοι φταίτε στην Ελλάδα. Κι όσο νωρίτερα το καταλάβετε, τόσο το καλύτερο και για σας και για όλους μας.

  Ο καθένας έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν (εμείς άλλη πονεμένη ιστορία σ’αυτό).
  καλή σου μέρα.

 15. Εν τόσο δύσκολη τζιαι περίπλοκη η ερώτησή μου τζιαι εν μου απαντά κανένας; :/
  «Γιατί δεν φέφκουν που το Ευρώ τζιαι να τυπώσουν λεφτά;»
  Ευχαριστώ.

 16. mishare apostomwses tous exw na pw

 17. :/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: