Αναρτήθηκε από: firfiris | Νοέμβριος 12, 2009

Survival of the fittest

Το Σαββατοκυρίακον επήα Λονδίνον για αναψυχήν τζιαι για ψούμνιζμαν διότι έχασα βάρος τζιαι τα πουκάμισα εγίναν όπως τες τζιελλαπίες. Έννεν για τούτον όμως που σας γράφω σήμερα, αλλά για την διαδρομήν προς το αεροδρόμιον.

Είχα συνοδηγόν μαζίν μου τον πατέραν μου τζιαι στην διαδρομήν επιάσαμεν την κουβένταν. Αρώτησεν με πως πάει το μάστερ (το δεύτερο μάστερ, διότι φαίνεται είμαι ο μόνος μες στον Στρόβολο που δεν έσιει τζιαι νιώθω μειονεκτικά) τζιαι φέρε τζιαι να το φέρει η κουβέντα εκαταλήξαμεν να μιλούμεν για τον τζιαιρόν που ήταν ο πατέρας μου μαθητής.

Ανακάλυψα παλαιότερα, όταν ήμουν εγώ μαθητής, πας το χωρκόν τον έλεγχον του τζιαι ήταν μαθητής του 13 εκτός που την αντοχήν υλικών που είσιεν 20. Τζιαι εφάκκουν του το όποτε μου έκαμνε παράπονο για τους δικούς μου βαθμούς, γιατί να πιάσω 90% στο τάδε μάθημα τζιαι όϊ παραπάνω (ναί, ήμουν άριστος μαθητής). Τότε γυρίζει τζιαι λαλεί μου πράματα που δεν εγνώριζα μέχρι τότε. Έχασεν 2 χρόνια που το σχολείον λόγω του αγώνα της ΕΟΚΑ με αποτέλεσμα να κόψει πίσω. Όταν τον ερώτησα για την πρώτην του δουλειάν που έφκαλεν μισθόν λαλεί μου σαν ήταν μαθητής εκατασκευάζαν εξοπλισμό για τα μαθήματα της χημείας στην τεχνική σχολήν Λευκωσίας για 3 λίρες την εφτομάδαν. Μάλιστα το παιδίν που εδουλεύκαν μαζίν σήμερα εν καθηγητής πανεπιστημίου τζιαι όποτε βρέθουνται αποκαλούν ο ένας τον άλλον «συνέταιρε»!.

 

Φ- Έν έσκεφτηκες να πάεις να σπουδάσεις;

Π- Έθελα, καλώ εν έθελα;

Φ- Τί έθελες να σπουδάσεις τότε;

Π- Μηχανολόγος μηχανικός. Άρεσκεν μου πολλά η μηχανολογία.

Φ- Γιατί εν εσπούδασες;

Π- Εν είχαμε λεφτά….Μετά έπιασα δουλειάν γιατί έπρεπεν να παντρέψουμεν τες θκιάες σου τζιαι έπρεπεν να επιβιώσω. Έπρεπε να επιβιώσω.

 

Ο πατέρας μου, ο αρκάδρωπος, ο άθρωπος που εγόρασεν το διπλανόν οικόπεδον που το πατρικό μου τζιαι αντί να μας κάμει πισίναν με την μάνα μου να βουττούμεν τον κώλο μας εφύτεψεν ρέντες κουτσιά, ο άθρωπος που δεν ήξερεν να μου δκιαβάσει τζιαι να μου ελέγξει τα μαθήματα στο γυμνάσιον ήθελεν να γίνει μηχανολόγος μηχανικός. Ο πατέρας μου ήθελε να μορφωθεί.

Ποττέ μου εν το εσκέφτηκα έτσι, πως είσιεν επιδιώξεις πέραν που το να κάμει οικογένειαν. Αντί αρκάτης θα μπορούσεν ναν καθηγητής πανεπιστημίου όπως τον «συνέταιρο». Όϊ πως εν αντροπή το αρκατιλλίκι, καθόλου αντροπή όποια δουλειά τζιαι ναν τίμια, αλλά καθηγητής πανεπιστημίου θα ήταν άλλως πως.

Ίσως να μπορούσα να κάτσω να συζητήσω μαζί του για τον Ραούλς, τον Μάρξ, τον βον Μίζες, τζιαι ούλλους τούτους που με τον έναν τρόπον ή τον άλλον επηρεάσαν τες αντιλήψεις μου τζιαι καθορίσαν το ποιός είμαι σήμερα σε ιδεολογικόν τζιαι πολιτικόν επίπεδο. Ίσως να μπορούσα να κάμω πολλά πράματα μαζίν του παραπάνω αν είσιεν τες ευκαιρίες που είχα εγώ.

Τζιαι που με αφήνει τούτον εμένα προς τα μωρά μου; Αν ο πατέρας μου που το μηδέν με έφερεν εμένα δαμαί, τότε πόσα πρέπει να παρέχω εγώ στες μελλοντικές γενεές; Αμόρφωτος, αμόρφωτος τζιαι τελικά ο γέρος εν ο μιαλλύτερος δάσκαλος.

Ένοιωσα μεγάλην ταπείνωσην τζίνην την ώρα. Τζι εγιώ οδήγουν να πάω αεροδρόμιον, να πάω Αγγλίαν, να ψουμνίσω με τον μισθό που φκάλλω γιατί με την μόρφωση που μου επλήρωσεν έχω έτσι δυνατότηταν (συν την πιστωτική την κάρτα).

«Έπρεπε να επιβιώσω». Εσκέφτουμουν την κουβένταν μες το αεροπλάνον, σκέφτουμαι την τζιαι τωρά που σας γράφω.

Με το που θα πάω που το πατρικόν μου την επόμενην φοράν, θα του δώσω έναν φιλί μεγάλον που επιβίωσεν για πάρτιν μου.

ΥΓ. Κάμνεις του τούντου αθρώπου αγγόνια όξα εν του κάμνεις;

Advertisements

Responses

 1. Μα είμαι ο πρώτος που γράφω comment? Πρώτη φορά πάντως! Εν πάση περιπτώσει, very touching indeed… εννα με κλαμουρίσεις αλλό λίο. Τούτοι οι ανθρώποι μπορεί να μεν ετελειώσαν πανεπηστίμια αλλά το σίουρο εν ότι η ψυσιή τους εν μεγάλη τζαι το κούτελο τους καθαρό.

 2. aman m by far pu t kalitera sou post! en se toutous tus an8ropous pu xrostoume ta panta! en kati etsi stigmes pu nio8oume toso asimantoi konta tous akoma k an exoume tou kosmou ta ptixia!!!

 3. «Αν ο πατέρας μου που το μηδέν με έφερεν εμένα δαμαί, τότε πόσα πρέπει να παρέχω εγώ στες μελλοντικές γενεές; »

  τούτο εν το μεγαλλύττερο πρόβλημα που έχουμεν φίλε μου… αγγόνια αξίζουν τους anyway, χάτε βάλε μπρος

 4. Φιρφιρή μου έχει χρόνια που το λαλώ: το ότι εμείς εσπουδάσαμεν έννεν επίτευγμα δικό μας αλλά των γονιών μας, ειδικά τζείνοι που είμαστεν που πιο ταπεινές ρίζες…ο τζύρης μου επέρασεν ακριβώς τα ίδια. Ήταν ο μόνος που 7 κοπελλούθκια που ετέλειωσεν γυμνάσιον τζιαι έθελεν να πάει Ελλάδαν να σπουδάσει τζιαι εν τον άφηκεν ο παππούς μου. Κάποιοι παρέες του που επήαν εγινήκαν δασκάλοι τζιαι καθηγητές τζιαι ο τζύρης μου εν πωλητής/διανομέας τζαι έχει το περβολούιν του τζιαι ποσκολιέται. εν ευτυχισμένος αλλά καμιά φορά φκαίννει του τζιαι λλίον το παράπονον.

 5. Esugginises me..

 6. Ρε φίλε, ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ: για τον τζίυρη σου, για σένα.

  Η γενιά των γονιών μας, έζησε μια συνταρακτική αλλαγή: αμα ήταν μιτσιοί εν είχαν να φάσιν, αλλα σήμερα εφτασαν στο επίπεδο να στέλνουν τα παιθκια τους για δοκτορατο και σπουδες στην αμερικη.

  Τελικά, σκέφτου με πόσες στερήσεις και θυσιες εκαταφερε τουτος ο λαος οϊ μόνον να επιβιώσει, αλλά τζιαι να αναπτυχτεί (Το πως εχωρίσαμε την χώραν μας, εν μια άλλη μεγάλη συζήτηση όμως!)

 7. εμένα το υγ μου φάνηκε χτυπητά απρόσμενο

 8. Οι άνθρωοι του είδους του σήμερα τι πρώτο μισθό λαμβάνουν;

  Κάμνουν οικογένεια τζιαι σπουδάζουν φιρφιρούθκια με έτσι μισθό;

 9. To isterografo itan iponooumeno?
  Na xekiniso na skeftoume idees gia prosklitirio?

 10. Θυμούμαι πως μέσα στις φοβερές αλλαγές της ζωής μας όταν βρεθήκαμε με κοπελλούθκια, είχα σκεφτεί πως μόνο όταν γίνεις γονιός καταλαβαίνεις τι τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πρέπει να πεις στους γονιούς σου.

  Οι δικοί μου είχαν δυστυχώς φύγει…

 11. Μάριε το ότι εσπούδασες δεν είναι επίτευγμα των γονιών σου.

  Φιρφίριε να ζήσεις τζιαι να ευτυχίσεις να σε θωρεί ο τζιύρης ου να σε σιαίρεται όπως τον σιαίρεσαι τζιαι σύ

 12. Εν για να καταλαβουμεν το μεγεθος της ευθυνης που εχουμεν προς τα κοπελλουθκια μας αλλα τζιαι το τι χρωστουμεν στους γονιους μας.

 13. O παπας σου ειναι τυχερος που εχει ετσι γιο που τον αγαπα.

 14. οι γονείς μας είναι κρυφοί ήρωες. παίρνουμε δεδομένα πολλές φορές, όσα μας προσφέρουν και αγνοούμε τι έχουν περάσει.

 15. Πολύ όμορφη δημοσοσίευση. Συγκινητική μπορώ να πω. Δεν ξέρω εάν ο πατέρας σου ξέρει να μπαίνει στο Internet, αλλά μόνο για αυτή την δημοσίευση αξίζει τον κόπο να μάθει . . .

 16. tha ethela o gios moy na soy miasei tipote allo.
  epikinonontas me toys gonioys mas bgazoyme thisayro.perasan 3is polemoys 55-59 63-64 kai 74.

 17. Κάνεις και εγγόνια και δισέγγονα!Πέρα από την πλάκα,είναι πολύ σπουδαία η διαπίστωσή σου.Εκείνη την εποχή διαπαιδαγωγούνταν με άλλους τρόπους οι άνθρωποι.Εκείνοι έπρεπε να επιβιώσουν,εμείς κι οι μορφωμένοι κι οι αμόρφωτοι έχουμε στόχο να κουτσοζήσουμε.Κι αυτό καταλήγουμε να κάνουμε.

 18. Πολύ όμορφε η ιστορία σου φίλε μου. Κάμνεις του και καλοκάμνεις του αγγονούθκια….

 19. …για τον Ραούλς, τον Μάρξ, τον βον Μίζες, τζιαι ούλλους τούτους που με τον έναν τρόπον ή τον άλλον επηρεάσαν τες αντιλήψεις μου τζιαι καθορίσαν το ποιός είμαι σήμερα σε ιδεολογικόν τζιαι πολιτικόν …
  twra exigountai polla!!!

 20. an 8a ta prosexei jiolas, kamneis tou kalo!

 21. Πολλοί της γενιάς μας ταυτίζονται με τουτο που έγραψες… έχεις μεγάλο δίκιο.

 22. Τζαι ο δικός μου πατέρας τζαι η μάνα μου τα ίδια επεράσαν. Το παράδειγμα του θείου μου όμως κάμνει με να σκέφτομαι ότι εν τζαι θέμα χαρακτήρα. Πολλοί που την οικογένεια μου ήθελαν να παν να σπουδάσουν αλλά κανένας εν επήεννε γιατί έπρεπε να επιβιώσει. Ο θείος όμως ήταν ο μόνος που ερίσκαρε, είπεν σίκκιμε τζιότι γινεί τζαι ετόλμησε να πάει Αγγλία να σπουδάσει, χωρίς λεφτά τζαι χωρίς να έχει που να μείνει. Εδούλεφκε, ετέλιωσε στο UCL με άριστα τζαι έστελλε τζαι λεφτά στους δικούς του. Τζαι τούτα όυλλα πριν 40 χρόνια. Τωρά έσιει μια πάρα πολλά ψηλή θέση στην κυβέρνηση. Τζαι οι άλλοι εθέλαν να σπουδάσουν όμως μόνο ένας που την οικογένεια μου είσιεν πελλάρα τζαι ελάλεν το η ψυσιή του.

 23. Tζιαι Φιρφιρή μου ένεν ανάγκη να ξέρει να συντηχάνει ο τζιύρης σου Μάρξ, Ραούλς τζιαι ούλλλους τους άλλους για να κόφκεις πιο πολλές κουβέντες μαζί του.
  Αλλά μπορείς τζιαι εσού να του μάθεις πάνω στη κουβέντα για μερικούς από αυτούς τζιαι αν μεν τους πολλοκαταλάβει τωρά σε τούτην την ηλικία εν πειράζει ,εν να χαρεί που έχουν ανοίξει οι δικοί σου ορίζοντες.
  Ε; εν ωραία τα πουκαμισούξκιας υου παπά σου εγόρασες του; ¨)

 24. Ρε φίλε εκάλυψες με πλήρως.ΕΥΓΕ.
  Ωραίο πόστ

 25. Σήμερα κλείνουμε τα φώτα στις 20:00 για μία ώρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

  Ευχαριστούμε

  Δείτε κι εδώ
  http://theopemptou.blogspot.com/2009/12/blog-post_16.html

 26. recpect re file.. iparxoun akoma tetoia atoma??? katala8ws mpika stin selida sou k xwris na to 8elw mou kinise tin periergia k diavasa para polla apo tis dimosieuseis sou… einai ola ma ola swsta k distixws den simvainoun mono stin kipro..ola osa anafereis einai gnwsta ana ton kosmo..alla xwris na dinei kaneis tin deousa prosoxi!

 27. Είθε να επιβίώσεις τον νέο χρόνο λοιπόν… τζιαι ο Πρίγκηψ Μότζιος να σε κάμει περήφανο σε επικές μάχες με αλητόγατους…

 28. kai twra gia thn epiviwsh mas paleyoume mono pou twra sthn ennoia epiviwsh exei prostethei ektos apo to fai kai to nero, h pisina, to tzip kai to eksoxiko.

 29. Ma giati eshei toso tzairo na grapseis?? eimai kainouria fan kai den vlepw kinitikotita kai nomizw 8a anisixisw….

 30. Ρε κουμπαρε. που εισαι..

 31. Ρεεεεεεεεε! μα έσιει που τον Νιόβρη να γράψεις!! Ρε μα εχαρτώσαν σε ρε;;;

 32. Epattnse n Mirabella! Pou eisai re Firfirn;

 33. Φιρφιρή μου, νιώθω αδικημένη. Ανακάλυψά σε εντελώς τυχαία πολύ πρόσφατα κι όπως δείχνουν τα πράματα, έχασα το τρένο. Ας είναι. Ανατρέχω στο αρχείο σου κι ανακαλύπτω σε σιγά σιγά.

 34. μα δεν θα ξαναγραψεις??? περιμενουμε!!!

 35. re FIRFIRI

  ma pu ise mana mu ?
  zis ?

  se tilixe kamia gomena ?

 36. H Mirabella pas tous takkous!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: