Αναρτήθηκε από: firfiris | Απρίλιος 6, 2009

Το πιο άχρηστον επάγγελμα στον κόσμον

Εθώρουν τες προάλλες έναν ντοκυμαντέρ τζιαι μιαν διάλεξην για τους λυμπούρους τζιαι πραγματικά εγοητεύτικα που τον βαθμόν οργάνωσης των φουλιών τους με τον κάθε λύμπουρα να ξέρει την θέση του τζιαι να εργάζεται τζιαι να συνεισφέρει. Κάτι παρόμοιον γίνεται τζιαι με εμάς του ανθρώπους.

Ότι δουλειάν τζι αν κάμνουμεν, που ταπεινοί οδοκαθαριστές ως τους νευροχειρούργους, με τον έναν τρόπον ή τον άλλον συνεισφέρουμεν στο κοινωνικόν σύνολο. Αφήνουμεν το σημάδιν μας στον κόσμον τζιαι αφήνουμεν το περιβάλλον μας ελαφρώς βελτιωμένον απ’ ότι όταν το ήυραμεν τζιαι αναλάβαμεν. Για τον καθαριστή θα είναι ο δρόμος ο καθαρός, για τον νευροχειρούργον η αποκατάσταση μιας ζωτικής εγκεφαλικής λειτουργίας. Τζιαι μετά έχουμεν τους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ομολογώ ότι ακόμα δεν κατάφερα να διαπιστώσω την χρησιμότητα τούτων των ανθρώπων, την χρηστικότηταν τους, την συνεισφοράν τους ή τί είδους εργασίαν παράγουν. Εκ πρώτης όψεως λαλούν των κοπελλουδκιών του κόσμου με τί θα μπορούσαν να ασχοληθούν στην ζωήν τους με βάση κάποια δεδομένα. Αλλά δεν πείθουν. Σε αντίθεση με τον δάσκαλο δεν διδάσκουν κάτι άρα δεν υπάρχει χρησιμότητα. Οι δε συμβουλές τους σπανιότατα λαμβάνονται σοβαρά που τους ροκόλους των λυκείων. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στο ποιόν τους σαν σύμβουλοι ή στο αποτέλεσμα των συμβουλών τους αν το αναλύσουμε παραπάνω. Ας το δούμε ποιό στενά το ζήτημα.

Τί είναι ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού; Ένας ψυχολόγος βασικά (δεν γνωρίζω έναν πανεπιστήμιον που να διδάσκει επαγγελματικήν κατάρτισην). Ένας ψυχολόγος που μετά που 2-3 φορές που θα σε δεί, άτε τζιαι κανένα ττέστ, θα έσιει σχηματίσει άποψη για το άτομον σου τζιαι τί είναι κατάλληλο για σένα. Τωρά μιλούμεν για 16χρονους που ο νους τους εν πας το πουλλίν τους τζιαι αλλάσουν απόψεις με την συχνότητα που εμφανίζουνται τα σπυρούθκια πας την μουτσούναν τους.

Καλάν ρε κουμπάρε, ποιός άκουσεν νουθεσίαν που γονιόν ή δάσκαλον στην εφηβίαν του για να κάτσει να ακούσει του σύμβουλου; Πόσοι που εμάς εκαταλήξαν να κάμνουν τζίνον που ονειρεύκουνταν σαν έφηβοι; Αλήθκεια, λογικά οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να συμβουλεύκουν τους παραπάνω να κάτσουν για δάσκαλοι τζιαι μετά για κυβερνητικοί. Τούτα εν τα επαγγέλματα με την μεγαλύτερη ζήτηση στην Κύπρο. Όμως τους συμβουλεύκουν για κάτι άλλον. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν να συμβουλεύκει «Τέλειωσε έναν κολλεγιούι ή καμιάν πολυτεχνική σχολή στην Ελλάδα τζιαι κάτσε εξετάσεις πέρκει σε πιάσουν Α8 στην Υδατοπρομήθεια ή στην ΑΗΚ…» Τούτη εν η μόνη πρακτική συμβουλή για νέους με κουτσουρεμένες φιλοδοξίες που ευχαριστιούνται με την μετριότητα.Αλλά ούτε τούτον δεν το λαλούν οι σύμβουλοι.

Θα μπορούσαν να εξηγήσουν στους  νέους μας ότι το να πιάσεις έναν πτυχίο δεν σημαίνει αυτόματα τζιαι διορισμό στην Κυβέρνηση, το να μπεις σε έναν κατάλογο δεν σημαίνει ότι έσιεις κκοτσιανιασμένη την θέση, ή το να τελειώσεις δάσκαλος εν κορεσμένο τζιαι θα καρτεράς χρόνια στον κατάλογο, αλλά ούτε τούτην την τρομακτικήν πραγματικότητα για τες ανάγκες της Κυπριακής οικονομίας δεν παραδέχουνται. Προς τί η χρήση της λέξης «προσανατολισμός» στον τίτλο του συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού αφού η φιλοδοξία του μέσου Κυπραίου εν ένας τζιαι μόνον ένας τζιαι λέγεται «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»; Ποιόν κοροϊδεύκουν τούτοι οι κύριοι;

Επομένως, αφού κανένας δεν τους ακούει,τζιαι ο κόσμος θα κάμει της κκελλές του, τζιαι αφού μόνον μαλακίες λαλούν στους μαθητές χωρίς να τους εξηγούν τις πραγματικότητες της αγοράς εργασίας, νομίζω με ασφάλεια μπορούμεν να καταλήξουμεν στο συμπέρασμα ότι οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού δεν ξέρουν που τους πάν τα τέσσερα, πως είναι το πιο άχρηστο επάγγελμα στην Κύπρο σήμερα, αν όχι στον κόσμο. Στο κάτω κάτω, εσείς θα εδέχεστουν συμβουλή που κάποιον που μή ξέροντας τι θέλει που τη ζωή του εκατάντησεν ναν σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού;

Advertisements

Responses

 1. Ji omws re firfiri par’ olo pou symfwnw mazi sou akousa prosfata gia 2 mitsious pou epian kontra stous gonious tous me plates twn symvoulwn. Oi pws en exeran oi mitsoi inta pou ethelan na kamoun jai eipen tou o symvoulos alla ta fotocopy pou tous edwkan me ta statistika ktl inta antivaro sto lo’o jai (misplaced) epithymia tou goniou.
  Exception alla yparhei.

 2. Νάκκουριν μονόπλευρη η ανάλυση σου φίλτατε Φιρφίριε τζιαι θκιαλέεις τζιαι εύκολο στόχο για να βαρέσεις.

  Πρώτα να το δούμε μέσα που την οπτική γωνία που εθκιάλεξες ο ίδιος.

  Το νεαρό της ηλικίας τζιαι τα όσα επερίγραψες… μήπως σημαίνουν ότι καμιά συμβουλή δεν πρέπει να δίνεται αφού δεν θα εισακουστεί;

  Ή μήπως σημαίνει ότι τούτες οι συμβουλές θα πρέπει να δοθούν μετά που παραπάνω μελέτη τζιαι προετοιμασία από μέρους του «συμβουλάτορα»;

  Άσε που μπορεί να ερμηνευτεί ως ανάγκη για παραπάνω έξοδα -για έρευνα αλλά τζιαι για μισθοδοσία ατόμων με πιο καλή κατάρτιση -τζιαι παραπάνω προσλήψεις. (Πιο μεγάλο κράτος; Ου Παναΐα μου!)

  Πάρακατω, με λίγο διαφορετική τη στόχευση.

  Πριν κάποια χρόνια είχα -με διάφορους τρόπους -εμπλακεί σε μιαν έρευνα για τη ψηφιοποίηση των ΜΜΕ και τις αλλαγές που τούτη φέρνει στα επαγγέλματα των ΜΜΕ. Είχαμε πάει και στο Υπ. Εργασίας.

  Έπρεπε να δεις τη φάτσα του αθρώπου που ερώτησα για το «ποια συνεννόηση υπάρχει, είτε με Υπ. Παιδ., είτε με Ιδιωτικά Κολλέγια … ή και με άλλους εμπλεκόμεους φορείς για σκοπούς εξακρίβωσης του ποιες είναι οι ανάγκες στη Κύπρο και ποια καυτεύθυνση πρέπει να δίνουμε στους νέους φοιτητές».

  Και εκείνος αλλά και ο παλαίμαχος δημοσιογράφος που συνόδευα (και που ήταν ο κύριος υπέυθυνος για την έρευνα) … εγελούσαν με ένα βλέμμα στο πρόσωπο τους τύπου «μάνα μου το νιούλικο, πιστεύκει σε έτσι πράματα ακόμα».

  Μόνο μεν βιαστείς να πανηγυρίσεις «έτο, εν το μέγεθος του κράτους που φταίει». Ο Σ.Ε.Π πως να δουλέψει σωστά άμα συνεννόηση μεταξύ υπουργείων αλλά τζια ιδιωτών δεν υπάρχει;

  Δεν θα μπορούσε το κράτος. χωρίς να «μεγαλώσει»… απλά να οργανωθεί κάπως και μετά … αφού διαπιστώσει ποιες πληροφορίες είναι που γυρεύκει… να αναθέσει την έρευνα σε κατάλληλους ιδιώτες τζιαι μετά να εφαρμοσει ένα πρόγραμμα «συγχρονισμού» των υπηρεσιών του;

  Η αδυναμία στην οργάνωση τζιαι στην αποδοτικότητα πρέπει αμέσως να μας οδηγεί σε σκέψεις κατάργησης του τελευταίου κρίκου στην αλυσίδα (ΣΕΠ) ή σε προβληματισμό για το πως θα λειτουργήσει πιο καλά ολάκερος ο μηχανισμός;

  Για αυτό σου λαλώ, στόχευσε πρώτα πιο ψηλά τζιαι άησ’ τους εύκολους ΣΕΠ.

  Πάμε τώρα σε μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία.

  Εγώ θωρώ δύο αντικρουόμενες ανάγκες της «ελεύθερης μας αγοράς».

  Που τη μια πρέπει να διατηρεί ζωντανή την ελπίδα ότι «όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο, να φτάσουν δλδ. στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους τζιαι να διεκδικήσουν -μέσω της μόρφωσης -μια δουλειά που θα τους ευχαριστεί αλλά τζιαι θα τους επιτρέπει να έχουν ψηλή ποιότητα ζωής τζιαι ελέυθερο χρόνο για ότι τους κάμνει ευτυχισμένους».

  Που την άλλη, η συνεχόμενη ανάγκη για παραπάνω κατανάλωση τζιαι επομένως παραγωγικότητα… έχει ανάγκη για πληθώρα υπαλλήλων με χαμηλούς μισθούς τζιαι λλίες απαιτήσεις. Χωρίς αυτούς , δλδ. με πολλούς «μορφωμένους» που έχουν απαιτήσεις τζιαι διεκδικούν δικαιώματα με βάση τις ικανότητες τους (πραγματικές ή στο χαρτί μόνο), τα περιθώρια κέρδους παν κάτω ή οι τιμές παν πάνω.

  Πρόβλημα. Πως το λύνεις; Αστυνόμος Σαΐνης.

  Να σου το πω διαφορετικά.

  Το όνεριο των σημερινών νέων ΔΕΝ είναι να γίνουν κυβερνητικοί.

  (Τούτο μπορεί να ήταν αλήθκεια στις δικές μας γενιές αλλά… καταλάβεις το νομίζω κάθε φορά που θωρείς χαριτωμένα πιπίνια να σε κοιτάζουν πλέον σαν γέρο…έχει τζιαι νεαρότερες γενιές.)

  Στην αστυνομία π.χ. τζιαι στες άλλες Κυβερν. / Δημ Υπηρ. καταλήγουν μετά από συμβιβασμό.

  Όνειρο τους είναι να καταφέρνουν να φκάλλουν όσο πιο πολλά λεφτά με το λιγότερο δυνατό κόπο τζιαι τούτο θα μπορούσε να ισοδυναμεί με το να γίνεις ποπ άιντολ, χρηματιστής, γκάνγκστερ, μπορεί διευθυντικό στέλεχος σε δουλειά ήδη στρωμένη, μπορεί ακόμα και ένας νέος Μπιλ Γκέητς αν κατέχεις τσας που τεχνολογία, γκλαμουράτος σχεδιαστής για πάσης φύσεως μαλακίες, πολλά συχνά κάποιου αόριστου είδους καλλιτέχνης, συγγραφέας ή σκηνοθέτης ίσως, ηθοποιός αν βλέπεται η φλάτσα σου, κλπ.

  Στην πορεία -κάποτε, όχι πάντα -αντιλαμβάνονται πως δεν είναι οι νέοι Ταραντίνο τζιαι πως δεν θα τους ανακαλύψει το Χόλλυγουντ.

  Όμως… τούτη η παραμύθα είναι αναγκαία για το σύστημα έτσι όπως δουλεύκει γιατί τούτη είναι που

  1) τρέφει την αγορά τζιαι την κατανάλωση με τη προώθηση κάθε είδους μαλακίας που συσχετίζεται μέ τέθκοια όνειρα τζιαι, δλδ πλέον όλα σχεδόν τα προϊόντα αφού έγινα όλα lifestyle αγαθά τζιαι

  2) η συνεπακόλουθη απογοήτευση αλλά τζιαι η ελάχιστη διατήρηση του ονείρου είναι σημαντικοί παράγοντες στο να δεχτούν μετά να συμμετέχουν στις άνωθεν βιομηχανίες ως «δευτεροκλασάτοι», «τριτοκλασάτοι» τζιαι βάλε… ώσπου «η σκληρή εργασία να αρκέψει να αποδίδει». Στο ενδιάμεσο χρόνο δέχοπυνται να κάμνουν μιά δουλειά για 3 άτομα με μισθό μισού ή να κάμνουν 3 δουλειές ξεχωριστά.

  Τις υποσχέσεις τούτης της αγοράς εν η ίδια που δεν τις σώνει. Θέλει τον κόσμο τζιαι να επιθυμεί το «ακατόρθωτο», τζιαι να κατορθώνει να’ν’ ευχαριστημένος με το ανεπιθύμητο.

  Πρόβλημα. Πως το λύνεις;

 3. einai psixologoi pou den ekataferan na eidikeftoun se ena klado tis psixologias ke etsi vrikan ta sigoura – efkola lefta : p

 4. Νομίζω κατά βάθος θέλεις να μπεις στην Κυβέρνηση. Η σκοτεινή πλευρά της δύναμης σε καλεί…

 5. Pantos ego thimoume otan imoun sto sxoleio, mas eferan mia nea oraia-nostimi-sexouala (kata tous simmathites m) kopela gia ton epaggelmatiko prosanatolismo. Xafnika oloi oi simmathites mou arxisan na provlimatizonte gia to mellon tous. Sto mialo mou emeine mia sousourada pou xelogiaze tous mathites.

 6. @Ivesk: hsoun ston Kykko A’;

 7. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι γύρω μας που δεν γουστάρουν την δουλειά που κάμνουν. Γιατί έννεν δημιουργική, γιατί εν ταιρκάζει με τη ψυχοσύνθεση τους, γιατί δουλεύκουν πολλές ώρες και τα λεφτά δεν είναι αρκετά.
  Και όμως συνεχίζουν γιατί έτσι εν η ζωή και πρέπει να επιβιώσουν. Δηλαδή αν είχαν ακούσει τον επαγγελματικό σύμβουλο, ήταν να άλλασεν κάτι;
  Τις σωστές για τον καθένα επιλογές τις κάνουμε μόνοι μας, ανάλογα με τον τρόπο σκέψης μας και τις συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στην κοινωνία.
  Δηλαδή διαφορετικά θα σκέφτεται το μελλοντικό του επάγγελμα ένας μαθητής που ο παπάς του έχει στρωμένη οικογενειακή επιχείρηση, διαφορετικά ένας που έχει γονείς κυβερνητικούς, διαφορετικά ένας που δεν θέλει να δει κομπιούτερ ούτε ζωγραφιστό, διαφορετικά ένας που εν πάμπλουτος και εκαρφώθηκεν του να σπουδάσει ιστορίαν της τέχνης…

 8. Φιρφιρή, τι εύκολα που τα λαλείς. Επειδή εν να φάω τα νιάτα μου να γινώ ψυχολόγος (7 χρόνια έτσι εύκολα), πίστεψε με ουδεμίαν σχέση έσιει ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού με τον ψυχολόγο (εκτός αν χρησιμοποιείς την έννοια του ψυχολόγου εντελώς μα εντελώς απλοϊκά) τζαι μια χαρά δουλειά κάμμουν αρκετοί που τούτους μες στα σχολεία. Άχρηστη δουλειά που αν δεν υπήρχε η ανθρωπότητα θα εσυνέχιζε την πορεία της προς την καταστροφή ατάραχη εν οι νυχούες. Cheers!

 9. δεν εθιάβασα ούλλο το ποστ ούτε και τα σχόλια (έφτασα τζιαι εδιαφώνησα σε κάτι τζιαι σπεύδω να απαντήσω) γι’αυτό απολογούμαι αν πω κάτι που καλύφθηκε ήδη.

  – ο επαγγελματικός προσανατολισμός κατ’ακρίβειαν διδάσκεται στα πανεπιστήμια (βλ. careers guidance http://www.prospects.ac.uk/cms/ShowPage/Home_page/Find_courses_and_research_gs/p!eefXfmd?action=search&2waynocompress=1&keyword=careers+guidance&x=0&y=0)

  – o σύμβουλος στα σχολεία *είναι* χρήσιμο πόστο, ενόσω οι σύμβουλοι είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις επαγγελματικές επιλογές και τα requirements τους και έχουν τα μέσα να βοηθήσουν το μαθητή να κατασταλάξει στο τι του αρέσει να κάνει. Προσωπικά, όταν ήμουν λύκειο, δεν είχα ιδέα για το πόσα επαγγέλματα υπάρχουν – όταν δεν έχεις βγει στη ζωή να δεις πώς λειτουργεί ο κόσμος, ποιος κάνει τι, τι διδάσκουν στα πανεπιστήμια, τι ανάγκες υπάρχουν στην κοινωνία, νομίζεις (εγώ τουλάχιστον) ότι ο κόσμος όλος περιστρέφεται γύρω που τον δάσκαλο, τον γιατρό, τον αστυνομικό, τον μηχανικό και 2-3 άλλους.

  – δεν είναι ψυχολόγοι – μπορείς να τελειώσεις φιλολογία και να κάνεις μάστερ σε careers guidance ή counselling.

  – το λάθος με τους συμβούλους στα δημόσια σχολεία είναι ότι εκτός από careers guidance, εκτελούν και χρέη counsellor, στο οποίο όταν δεν είσαι qualified, αποτυγχάνεις παταγωδώς. Και οι πλείστοι στην Κύπρο εκάμαν careers guidance και όχι counselling. Πώς μπορεί ένας επαγγελματικός προσανατολιστής να βοηθήσει ψυχολογικά ένα μαθητή που τον βιάζουν στο σπίτι ή μια μαθήτρια που είναι θύμα bullying και που μόλις έχασε τον πατέρα της, μόνο στο υπουργείο παιδείας το ξέρουν και δεν μας το λένε. Eν σαν να βάλλεις την καθαρίστρια να σου κρατά και τα λογιστικά. Μάλλον ζημιά θα κάμει.

  – οι επαγγελματικοί προσανατολιστές, επίσης, διδάσκουν. Δεν ξέρω πώς το λένε, αλλά ξέρω από φίλη μου ότι κάτι διδάσκει για ένα τρίμηνο. Αγωγή something. Ίσως το μάθημα να έχει παραπάνω σχέση με το counselling παρά με το career, δεν ξέρω.

 10. @idiot mouflon. En to eida pou fileleftheri proseggisi to zitima katholou re koumbare, opotan en endiaferousa i proseggisi sou.
  oso gia to pos lineis to provlima metaxy tou «thelw» na kamw kati jie to ti «mporo» na kamw oste na ergodotithw, i apantisi en apli.
  na exigisoumen stous neous me diafaneia jie ilikrinia tis pragmatikotites tis agoras ergasias jie na ehoun sinaisthisi tis pragmatikotitas oste na men fan ta moutra tous.

  na tous exigisoume oti monon X daskalous jie Y kathigites sikonei i oikonomia. Etsi otan tha pan na spoudasoun na xeruon ti ehoun na antimetopisoun meta. en mia kali arhi pistefkw. o kathenas na spoudasei oti thelei, oti ton trava i oti ton sumferie gnorizontas pou prin omos tes prooptikes tis en logo spoudis ston epaggelmatiko horo.

  An to oneiro ton neon den einai na ginoun kyvernitikoi tote giati pasin tosoi polloi daskaloi? en pou agapoun tin mathisi jie tin didaskalia i gia ta ofelimata tou epagelmatos pou prosferei i kyvernisi?
  Tziai an gia pollous den einai oneiro kai aftoskopos, tote sigoura sintoma tha ginei epidioxi.

  @sceptic. Eperasa kyvernisi A8 jie epelexa na men paw. Men rotas ti kafkades eginan gia to thema spiti. akoma vouizoun ta fkia mou.

  @sike. oste ontos didaskete. lathos mou tote.

  @rocksnane To provlima mou den einai me tous psihologous alla an den kamnw lathos en apo tes megalyteres, an ohi i megaliteri, merida apofoitwn panepistimion sto UK. an itan diskolo mathima tote den tha apofoitousan tosoi. to provlima mou den einai me ton psihologo per se alla me ton rolo pou toun valloun na diadramatisi os simvoulos.

 11. Den ine psihologi i parapano etsi gia na men 8igoumen je tous psihologous….. Ehi klado agapiti fili pou legete epaggelmatikos prosanatolismos ke ine simvouli pano se touto prama. Etsi gia na xeka8arizoumen! Tora an ine hrisimi i an kamnoun tin doulia tous kala, allou papa euaggelio….

 12. «…i apantisi en apli.
  na exigisoumen stous neous me diafaneia jie ilikrinia tis pragmatikotites tis agoras ergasias jie na ehoun sinaisthisi tis pragmatikotitas oste na men fan ta moutra tous….»

  Μα είσαι πελλός; Θα παραλύσει η αγορά αν τους δείξουν την αλήθκεια!!!

  Σκέφτου να τους εξηγάς πως «ναι, κάποιοι που σας θα πρέπει να κάμνουν σκατοδουλειές ή δουλειές παραγωγικές μεν, χωρίς καλό μισθό δε…» Την άλλη μέρα θα ππέσουν οι πωλήσεις σε ούλλα τα lifestyle κωλοπροιόντα 50% !!! Οι εισπράξεις σε όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών (ιδιαίτερα, βιβλία, κολλέγια και ιδιωτικά πανεπιστ.) θα παν του κώλου… Άσε που οι μισοί θα το πάρουν απόφαση πως λεφτά καλά φκάλλεις άμα είσαι ο ντίλερ της γειτονιάς!!! Άτε να αυξηθεί ο τζίρος στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης που όσους -επιπρόσθετους -θα γειρέψουν να γίνουν αστέρες σε κάποιο downtown…

  Σκέφτου το καλά…

  🙂

 13. i «megalyteri omada apofoitwn apo UK» ennen sto law tzai sta economics? prwti fora akouw oti pasin tosoi gia psyxologoi

 14. cf. Chris Farley!
  Matt Foley, Motivational Speaker!

 15. Πού ήβρες έτσι στοιχεία Φιρφιρή; Τζαι για να ξεκαθαρίσεις λίο τις έννοιες στο νου σου, ο ψυχολόγος εν τζείνος που κάμμει πρώτα το πτυχίο του 3-4 χρόνια (ανάλογα με το πού σπουδάζει) τζαι μετά για να δικαιούται να ασκήσει το επάγγελμα κάμμει τρία χρόνια μεταπτυχιακό για να πιάσει τζαι την ειδίκευση του τζαι να κάμει τζαι πρακτική. Όπως το λαλείς στο σχόλιο σου εγώ εν εκατάλαβα αν το πρόβλημα σου είναι όταν βάλλουν τον ψυχολόγο να κάμει τη δουλειά του ή όταν βάλλουν το σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού να κάμμει το σύμβουλο σε θέματα πέραν του επαγγελματικού προσανατολισμού. Αν ισχύει το πρώτο τότε συστήνω σου να το ψάξεις λίο καλύτερα το θέμα. Αν ισχύει το δεύτερο αναιρεί λίο το ποστ σου. Cheers!

 16. inta agxoneste? doulevete gia na zeite ke oxi na zeite gia na doulevete!

  je pios en o firfiris o egklimatologos pou enna krinei allous?:P pantes je exoume egklima damesa:P 6 fonous ton xrono je oi 4 pu tous 6 en anthropoi narkotikon. psofo


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: