Αναρτήθηκε από: firfiris | Απρίλιος 6, 2008

Ζήτω ο συμβιβασμός!

Πάρα πολλές φορές μέσω του μπλογκ μου σας έγραψα για πράματα που με ενοχλούν όπως το πάρκαρισμα στην Κύπρο, την πολιτικήν τζιαι την κυβέρνησην, τους δήθεν, τον ρατσισμό, την ανισότητα των φύλων, το μέσον τζιαι την αναξιοκρατία τζιαι πολλά άλλα. Κάποια που τούτα ενοχλούν σας ίσως τζι εσάς πιστεύκω.
Έγραφα πάντα υπό καθεστώς διαμαρτυρίας τζιαι πολλές φορές τα σχόλιά σας υποστήριζαν τις θέσεις μου. Επισημάναμεν τα κακά του τόπου τζιαι αντιδρούσαμεν…
Άδικως ο κόπος μας, είτε αν είμαστεν επαναστάτες που τα καλά, ή επαναστάτες του καναπέ. Ο λόγος που λειτουργεί έτσι η κοινωνία στην Κύπρο είναι γιατί έτσι μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά της (optimal effectiveness). Που μιαν κοινωνική Δαρβινική προσέγγιση ο λόγος που η Κύπρος εν έτσι κωλότοπος ώρες ώρες είναι γιατί τον θέλουμεν ναν έτσι τζιαι γιατί μας βολέφκει. Η Κυπριακή κοινωνία εν αποτέλεσμα αιώνων κοινωνικής εξέλιξης τζιαι το σημερινόν αποτέλεσμα εν το πιο παραγωγικό. Οι νοοτροπίες τζιαι οι πρακτικές υπάρχουν γιατί μας εξυπηρετούν.

Για παράδειγμαν ο ρατσισμός. Παλιά ρατσισμός ήταν μια που έναν χωρκόν να πάρει ξενοχωρίτην εκτός τζιαι αν ήταν Χωραϊτης ή που άλλην πόλη. Οι Μαραθεύτες ήταν ψεύτες τζιαι κλέφτες ενώ οι Πίτσιλλοι εκαρτερούσαν γάρον να ψοφήσει να του φκάλουν το καλλίτζιν. Εβόλεφκεν να πάρεις άντραν για γεναίκαν που το χωρκόν σου διότι ξέρεις το σόϊν του (τζιαι τα περιουσιακά του στοιχεία) τζιαι ο γαμπρός θα μπορούσεν να βοηθήσει τον πεθερόν τζιαι η νύφη τον δικόν της ώστε να μεν χάνουνται εργατικά σιέρκα. Η μικροοικονομίες κλίμακως ενίσχυαν έτσι τον τοπικισμό. Σήμερα γιατί να θέλουμεν ισότητα; Το γεγονός ότι οι αλλοδαποί κάμνουν δουλειές που δεν κάμνουμεν οι τόπακες τζιαι για λλιότερα λεφτα, πάει να πεί ότι έχουμεν κάθε κίνητρο για να πατούμεν τους ξένους μες τον λαιμό. Χαμηλά κόστα=χαμηλές τιμές προϊόντων τζιαι υπηρεσιών. Φυσικά οι ξένοι δεν θα εκάμναν τούτες τις δουλειές αν δεν τους εσύμφερεν τους ίδιους (μιλά ο οικονομικά φιλελεύθερος μέσα μου) αλλά καταλάβετε τι θέλω να πω. Άσε που οι ξένοι έχουν άλλα ήθη τζιαι έθιμα που εμάς τζιαι κανέναν οργανομένο σύνολο δεν δέχεται εύκολα οτιδήποτε ταράσσει τις ισορροπίες του.

Η αναξιοκρατία στην Κυβέρνηση για παράδειγμα. Εξεκίνησεν επι Αγγλοκρατίας τζιαι επαραλάβαμεν το με την ανεξαρτησία. Το να έχεις μέσο στην κυβέρνηση σημαίνει δια βίου εργοδότηση για εσένα τζιαι εξασφάλιση της οικογένειάς σου. Το να μην χρησιμοποιήσεις μέσο, έναν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του συμπολίτη σου, όταν το έσιεις, ισοδυναμεί με Δαρβινική αυτοκτονία. Επομένως όλοι ανεξαιρέτως κουντούν να μπούν πλέον στην Κυβέρνηση διότι τους συμφέρει. Εκεί που είχαν μέσο οι λίγοι τώρα έχουν οι πολλοί (αν τζιαι σε διαφορετικό βαθμό). Η κοινωνία δηλαδή αναδιαρθρώθηκε ανάλογα τζιαι η παρουσία μέσου σε ούλλες τις λίστες τηλεφώνων των υποψηφίων δίνει σε όλους μια δυνατότητα εργοδότησης.

Το ίδιο τζιαι για το παράνομο παρκάρισμα, όπου οι πιθανότητες ελέγχου σου εν τόσο μηδαμινές όπου το πρόστιμο να υπερκαλύπτεται που τις φορές που εξυπηρετείσαι χωρίς να σε γράψουν. Η ανισότητα των φύλων στην μισθοδοσία ίσως να διά κίνητρα στον άντραν να δουλέψει παραπάνω τζιαι στην γεναίκαν να έβρει έτσι άντραν. Οι Κυπραίες βάφουνται τόσο διότι, ίσως, όπως τα παγώνια τα αρσενικά , τα λαμπερά χρώματα προσελκύουν το αντίθετο φύλο.

Επομένος παρετάτε να διαμαρτύρεστε για το περιβάλλον, το νερό, την ισότητα τζιαι το Κυπριακό. Πρώτα απ όλα εναντιώνεστε στους ίδιους τους νόμους της φύσης τζιαι δεύτερον, θα είσαστεν μόνοι σας. Τζιαι αν είδετε Ντισκάβερι Τσιάννελ, ξέρετε τί σημαίνει να ξεκόφκεις που την αγέλη

Advertisements

Responses

 1. Σχετικά με τους μετανάστες, ατυχής η χρήση της λέξης «συμφέρον». Πιο ευδόκιμος όρος θα ήταν «ανάγκη» ή «επιβίωση». Ζήτω ο φιλελευθερισμός.

 2. Καλή η σάτιρα αλλά επειδή πολλοί ορκίζονται πάνω σε τούτη τη θεωρία εν καλά να θυμίσουμε ότι το σημερινό επίπεδο του ανθρώπινου πολιτισμού αποδεικνύει ότι η υπόταξη του προσωπικού συμφέροντος σε αυτό του συνόλου εν η πιο σωστή κατεύθυνση.

 3. Ώς γεγονός, έφτασες σε μιάν ηλικία που πρέπει να αρκέψεις να συμβιβάζεσαι με το κατεστημένο τζιαι να αποδεχτείς οτι τίποτε έν αλλάσσει. Στην συνέχεια μπορείς να γίνεις τζίνο που εφοάσουν στην εφηβεία.

  Εντομεταξύ όπως τζιαι να το κάμεις αφού αρέσκει μας να παραπονιούμαστεν. Έσηει κανέναν που έν το παραδέχεται?

 4. Elpizw na men ta pisteukeis pragmatika touta pou grafeis… an allaxe potte i koinonia pros to kalitero en giati kapioi arnithikan na simvivastoun!

 5. Εγώ δεν σου πιστεύκω Φιρφιρή. Ή το έγραψες για πρόκληση, ή σου έσπασεν τα ρχ____ κανένας «ασυμβίβαστος» τζαι το έγραψες για να ποθυμάνεις. Μπορεί πάλε να εν που προσωρινήν απογοήτευσην, αλλά δεν μπορεί να σκέυτεσαι όπως σκέυτεσαι τζαι να γράφεις αυτά που γράφεις. Κάτι εν κολλά.

 6. pistevo, sou xriazetai ena taxidaki…
  kapou sto exoteriko.
  na paris ton aera sou kai na xanar8is.
  na dis, pu otan epistrepsis ola 8a ine kalitera.

  kai kati akoma:
  zito to paranomo parkarisma!

 7. Υπάρχουν θέματα στα οποία δεν χωρά συμβιβασμός… θα σου θυμίσω δυο μνάχα λέξεις… «γεναίκα λουμένη».

 8. eimaste iper tis misthologikis isotitas ton ginaikon stin kipro kai sto na parexontai perissoteres eykairies gia epaggelmatiki anodo tous. ISOS ETSI PAPSOUN NA KOITAZOUN TON ANTRA APO TO PORTOFOLI TOU PROTA.

 9. για μένα τούντο ποστ εν το καλλύτερο σου τους τελευταίους 2 μήνες, τζαι παραξενέψαν με τα αρνητικά σχόλια

  έτσι εν η φύση ρε παιδκιά τι να κάμουμε? να φκούμε παραπονούμενοι στο θεό?

  εν σωστό τζείνο που είπε ο passenger αλλά ουτοπικό, όπως τζαι με το περιβάλλον, εν προς το κοινό συμφέρον όλων των κρατών τζαι των μελλοντικών γενεών να το προστατέψουμε, αλλά εν το κάμνουμε

  game theory, prisoners dilemma u know???

 10. afto pou den katalabaino me tous kipraious antres einai giati stin pleiopsifia tous pisteboun oti mia ginaika koitazei pos 8a ton tiliksei kai posa krata i pougka tou! de leo iparxoun kai aftes alla einai i meionotita. eipame alla na men to genikeboume kiolas! eleos pia! ebare8ika na to akouo!

 11. Πάντως εγώ πιστεύω ότι ο πετυχημενος αντρας είναι αυτος που βγάζει περισσότερα απ’ότι μπορεί να ξοδέψει η γυναίκα του και φυσικά η πετυχημένη γυναίκα είναι αυτή που μπορεί να βρει τέτοιο άντρα. Λέτε να μην είναι εντελώς τυχαία η ανισότητα των φύλων στην μισθοδοσία;

 12. 1 + 1 = 3 re firfiri. Pia fysi? Kai giati o simvivasmos?

 13. to ena en to goodwill?

 14. Φιλε μου αιστους τζινους που σου λαλουν αρνητικα σχολια.. Εισαι πολλα σωστος τζιαι μακαρι να εγραφες τζιαλλα. εθελα να εγραφες τζαι προτεινομενες λυσεις πας τουτα τα προβληματα που γραφεις γιατι ειμαι σιουρος οτι θα συμφωνουσαμε παλε.

  Η τελαιυταια σου προταση εν η καλλυττερη

 15. Συμφωνώ ότι, εν μέρει, τούτες εν οι αιτίες που παρατηρούνται τα «φαινόμενα» που περιγράφεις… π.χ ας πάρουμε το πάρκινγκ… εκτός από την νοοτροπία του «δκυο λεπτά εννά κάμω» υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η έλλειψη σωστού σχεδιασμού και υποδομής, δλδ δεν υπάρχουν όσα πάργκινγκ χρειάζονται, κτίζουν καταστήματα, γυμναστήρια κτλ χωρίς πρόνοιες για αυτοκίνητα κτλ… απλά για να κάμω ένα γενικό κκόμεντ, όλα έχουν και άλλες πλευρές να τα δεις…

  Δεύτερο, η Κύπρος υποφέρει κ λόγο μεγέθους… είμαστε ομοιογενές σε όλα… και κάμνουμε converge σε όλα… από το τι φοράμε, στο που ψουμνίσουμε… αλλά τούτο εν επειδή οι επιλογές εν τόσο λίγες κ είμαστε τόσο λίγοι… ουσιαστικά εν inbreeding πολιτισμού και νοοτροπία… εν σαν να έσιεις το νερό στην σίκλα 5 χρόνια… επειδή εν φρεσκάρεται στο τέλος βρωμά… έτσι εν η Κύπρος…

 16. τουντο ποστ εν το καλυτερο σου με διαφορα !

  δεν ειμαι απαισιοδοξος αλλα μονο ρεαλιστης οταν λεω οτι οι καταστασεις και το κατεστημενο αλλαζουν μονο οταν το ευνοουν και το επιβαλλουν καποιες νεες συνθηκες . Εφοσον φαινομενικα τουλαχιστο δεν οδηγουμαστε σε καμια αλλαγη συνθηκων η γενικη αθλια ή μη κατασταση που περιγραφεις και επικρατει στην Κυπρο θα παραμεινει ως εχει …
  τουλαχιστο για την ωρα …

  ευχαριστω για το χρονο/χωρο !


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: