Αναρτήθηκε από: firfiris | Αύγουστος 24, 2007

Σφάξετε κάτι για το καλό των παιδιών σας

Δεν έχω μωρά δικά μου. Ούτε μωρά ξένα έχω. Ούτε καν σιύλλο δεν εγόρασα ακόμα. Επομένως δεν πρέπει να μιλώ για την ανατροφή των κοπελλουθκιών διότι εν έχω πείρα. Υπάρχει όμως έναν πράμα για το οποίο είμαι σίγουρος τζιαι τούτο είναι πως κάθε γονιός ωφείλει για το καλό των παιθκιών του να σφάξει έναν χτηνό μπροστά τους.

Ο λόγος είναι που οι γονιοί γίνουνται ολοένα τζιαι ποιό προστατευτικοί. «Μεν βουράς στο δρόμο», «Αχχά, άφηστο χαμέ τζίνο», «Μεν τζίζεις τζιαμαί», «μεν κάμεις έτσι», «μεν κάμεις άλλοσπως» κλπ κλπ. Τα μωρά μεγαλώνουν ευνουχισμένα χωρίς την ελάχιστη κατανόηση του πως λειτουργά ο κόσμος εκτός που το τί θωρούν στην τηλεόραση.

Σίγουρα κάποια πράματα δεν μπορούμε να τα φέρουμε άμεσα σε επαφή με τα μωρά διότι η ψυχολογία τους εν τέθκοια τζιαι τα ίδια εν ανώριμα που δεν θα καταλάβουν. Πχ, αν ένα μωρό εν υιοθετημένο, εν θα του πούμε που μιας αρχής «η μάνα σου εν του καπαρέ τζιαι εν σε έθελεν τζιαι επιάσαμεν σε εμείς». Πρέπει να του πεις με τρόπο που να μεν νιώθει απόρριψη ή να αναπτύξει προβλήματα ταυτότητας χωρίς να θυσιάζουμε την απαραίτητη ειλικρίνια που είναι η καλύτερη βάση για τις σχέσεις.  Το ίδιο ισχύει τζιαι στην περίπτωση διαζυγίου. Δεν μπορούμε να περιμένουμε που ένα μωρό να καταλάβει πόσο πολύπλοκες εν οι αθρώπινες σχέσεις.

Έναν πράμα που όμως είμαι σίγουρος μπορεί να καταλάβει είναι πως μες την ζωή εν τζιαι ο θάνατος τζιαι πως μια μέρα όλοι μας θα κορτώσουμεν νούρον, kick the bucket, push the daisies και θα πάμε στα θυμαράκια. Δεν έσιει πιό σίγουρον πράμαν σε τούτον τον κόσμο. Ππίριοτ!

Δεν καταλάβω γιατί λαλούν οι γονιοί των μωρών για αγγελούθκια τζιαι πελλάρες. Σίγουρα ο θάνατος εν μακάβριο θέμα, προκαλεί θλίψη αλλά τί να κάμουμεν; Παρά να έχουμεν το μωρό να φαντασιώνεται αγγελούθκια τζιαι ξέρω γω πέτε του το να μάθει. Ούλλοι θα πεθάνουμε τζιαι Άϊ Βασίλη δεν έσιει. Πως να τους το πείτε; Κάμετε ότι έκαμεν εμέναν ο πατέρας μου.
Που ήμουν μωρό είχαμεν κουνέλια τζιαι πεζούνια στην αυλή μας. Ετάϊζα τα, εμίλουν τους κλπ κλπ. Μιαν ημέρα πιάννει το κουνέλλιν ο παπάς μου σφάγγει το ομπρώς μου τζίνον ήταν. Ούτε να μου πεί «Έφυεν μας το κουνελάκι τζιαι ήβρεν το ένας κύριος τζιαι προσέχει το» (όπως εκάμεν η θκεία μου της όρνιθας της ανιψιάς μου της Φιρφιρούδας τζιαι είχαμεν την να φύρνεται μιαν εφτομάδαν) . Τζιαμαί. Μπάμ και κάτω. Είδα τζιαι τα άντερα του τζιαι το ξιπέτσιασμα του τζιαι ούλλα.

Εφύρτηκα του κλαμάτου αλλά εκατάλαβα ότι κάποια μέρα ούλλοι θα ρέξουμεν που την άλλη πλευρά. Τζιαι τον Μπαγκς Μπάνι όϊ μόνον εν τν εμαράζωσα ιδιαίτερα, αλλά που τον εκάμαμε με το κονιάκκι τζιαι την αρτυσιά τζιαι τις πατάτες τις αντιναχτές έγλυφα τζιαι τα δακτύλια μου. Αν είχα αλλόναν έτρωα τον τωρά που το σκέφτουμαι.

Όταν ύστερα που λλία χρόνια επήα στην πρώτη μου κηδεία στην Λάρνακα, τζιαι εποσσιέπασα πουπάνω που τον τάφο (ο μακαρίτης ήταν μεγάλο χαρτόμουτρο τζιαι εθάψαν τον με μια τράπουλα τζιαι πούρο στο σιέριν) ούτε έπαθα σιοκ ούτε ψυχολογικά ούτε τίποτε.

Γονιοί που αγαπάτε τα μωρά σας. Σφάξετε κάτι σήμερα!

(Τζιαι μαϊρέψετε το να γλυκάνετε τον πόνο)

Advertisements

Responses

 1. Aristougrima

 2. mperdepsa tis lexeis mou.
  Thelo na pw
  mikro aristourgima

  Den xero giati mou thimises ton Lountemi
  sto diegema tou:
  Den me len elien sou lien.

 3. Εγώ που την άλλη νομίζω οτι εν παεις καλά ρε Φιρφιρή. Ο παπά-φιρφιρής που έσφαξε τον κούνελλο ομπρός σου πιθανόν να σου εδημιούργησε τράυμα στο υποσυνήδητο τζιαι παρόλο που εξεπέρασες το σοκ τζιαι εχώνεψες την ιδέα του θανάτου, έμεινεν σου αποθημένο τζιαι θέλεις να περάσουν ουλλοι οι μιτσιοί τον πόνο που επέρασες εσυ.
  Κατα την γνώμη μου ενα μωρό που εν στην ηλικία που διαμορφώνει χαρακτήρα, κρίση τζιαι εν πολλά ευάλωτο συναισθηματικά εννεν δυνατό να χωνέψει την ιδέα του θανάτου χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Ή εννα του δημιουργήσει φοβίες τζιαι τράυματα, ή εννα του δημιουργήσει μιαν απάθεια προς το θάνατο.

  Παρεπιπτόντως εμέναν θυμίζει μου το κομμάτι Κώστας Καρυωτάκης του Μικρούτσικου

 4. Κοίτα η κατάσταση με τα μωρά εν έναν πράμα όπως το 40 year old virgin. Κάποια πράματα εν καλλύτερα να τα μαθαίνεις όσο είσαι μιτσής.
  Καλύτερα να είμαι τραυματισμένος ψυχολογικά παρά ένας βουτηρομπεμπές που νομίζει πως ξέρει καράτε επειδή είδεν το στην τηλεόραση, που νομίζει πως άμα πεθανίσκει ο άθρωπος απλά φωνάζει τζιαι κλείει τα μμάθκια του.
  Κάποια πράματα που τα αηδιάζουμε (πχ ένα σφαγμένο ζώο με τα έντερα του πεταμένα έξω) δεν είναι γιατί είναι αηδιαστικά per se αλλά γιατί μας θυμίζουν τη δική μας θνησιμότητα και το εφήμερο μας πέρασμα σε τούτο το κόσμο.

 5. Έμέναν το κομμάτι πάλι, θυμίζει μου Φιρφιρή…

 6. Κάπου έσιεις δίκαιο Φιρφιρή αλλά η ανάλυση του Έλατο Χελιδόνι έσιει βάση. Αν είναι προετοιμασμένον το μωρό δεν έχει προβλημα. Άλλωστε εγώ εβούρουν ποπίσω τον παππού μου που ήταν κασάπης τζαι άρεσκεν μου να θωρώ το γαίμαν που επίταν την ώραν που την έκοφκεν των αρνιών. Ξέρω όμως φίλους μου οι οποίοι εδημιουργήσαν φοβίες τζαι νευρώσεις που μια βλακώδη αδεξιότηταν των γονιών, συνήθως του παπά. Ένας φιλος μου δεν εξανάφαεν κρέας τζαι ποττέ δεν εσυχώρισεν τον πατέραν του για την βία στην οποίαν τον υπέβαλεν όταν έσφαξεν μπροστά του ένα κουνέλλι τζαι τον ανάγκασεν να παρεβρεθεί. Που την άλλην η υπερπροστασία όπως πολλά καλά λαλείς δημηουργεί άλλους είδους νευρώσεις. Είναι ζήτημαν μέτρου τζαι ευαισθησίας να καταλάβεις τι σηκώνει το μωρό σου. Πράμα δηλαδή δύσκολο, όπως δύσκολον είναι το κάθε ζύασμαν στη ζωήν.

  Αλήθκεια πως σου ήρτεν να μας γράψεις αυτό το κείμενον; (πρόσεχε τι θα πείς διότι το Ε. Χ θα συνεχίσει τη ψυχανάλυση χε χε χε)

 7. Αν σου πω ότι επείνασα, τζιαι άννοιξα το ψυγείο τζιαι δεν είσιεν τίποτε τζιαι επεθύμησα κουνέλι εννα με πιστέψεις;

 8. Του παιδιού που έχει μιαν άλφα αντίληψη (δηλαδή σε ηλικία 5-6 χρονών και πάνω), άμαν κάποιος πεθάνει τζαι του εξηγήσεις σοβαρά, σάννα τζαι μιλάς με συνομήλικο σου, για τον θάνατο, και το ότι στενοχωριούνται τζείνοι που μεινήσκουν πίσω (τζαι όϊ ότι έθελεν τον ο Θεός τζαι εφώναξεν του – τούτο δημιουργεί άλλες παραισθήσεις), αλλά μετά που λλίον καιρό που περνά το πένθος η ζωή συνεχίζεται, μια χαρά θα καταλάβει, τζαι κανένα πρόβλημα δεν θα έχει. Αν ακόμα θελήσει να το πάρεις να δει τον νεκρό, τότε η αποδοχή αυτού του γεγονότος γίνεται σαφέστατα πιο εύκολα και φυσιολογικά.

  Τούτα περί σφαξίματος ζώων που το παιδί μπορεί να εν τζαι συναισθηματικά δεμμένος μαζί τους, δεν πιστεύω ότι εξυπηρετεί κανένα σκοπό.

  Τζαι εμένα το κείμενο θυμίζει μου Φιρφιρή. Classic Firfiris style. Loving it 🙂

 9. Όϊ τζιαι εν εξυπηρετεί κανένα σκοπό! Ούλλα τζι ούλλα, ο τταβάς τταββάς (τζιαι προσέχετε που τα κοκκαλούθκια αν εν κουνέλλι!)

 10. Σταμάτα τζαι ετρέξαν τα σάλια μου.

 11. oute gw simfwnw me tounti taktiki(-sfa3imatos ktl ktl) ws tropo e3oikoiwsis me tin idea tou 8anatou,,,proswpika pisteukw oti oudemia sxesi to suggekrimeno me tin simfiliwsi tou atomou-poso mallon tou paidiou- me tin idea tou 8anatou…
  to mono pou mporei na prokalesei einai psixiko trauma ,,pou i simantikotita tou 8a e3arti8ei apo tin psixiki evais8isia tou atomou..

  mautin tin logiki tou keimenou,,,k pigenontas ena vima parapera,,px stin periptwsi pou o gonios vazei to paidi na sfa3ei mono tou zwo,,,na deis tote poso to paidi simfiliwnete/e3oikiwnete OXI me tin idea tou 8anatou,,,alla me tin idea tou sfa3imatos-fonou-e3ontosis tou allou,,, k meta dierwtate to koinwniko sunolo pws diamorfwnete i proswpikotita k o xaraktiras enos egklimatia, mesa se mia politismeni taxa koinwnia..

 12. Firfiri.
  Nomisa oti to arthro sou itan eironiko.
  O Elias Yfantis sto vivlio tou
  To Ideogramma Tou Fidiou kai sto kefaleo
  Oneira me arnia kai me pedia,
  poly wraia anaferetai sto thema.[ page 127]

  Kales epitixies stis spoudes sou

 13. sto panw comment, mia dior8wsi,,,,
  einai Giannis Yfantis kai oxi Elias….

 14. Εσιει λογική το άρθρο σου αλλά εννά συμφωνήσω ότι εν απρόβλεπτες οι συνέπειες που εννα έσιει πάνω σε ένα μωρό τούτη η πράξη γιατί όπως εγράψαν τζιαι οι άλλοι ότι γίνεται σε έτσι ηλικίες καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πως εννα φκεί όταν γινεί ενήλικας.

  Εγώ ρωτώ, που εν το κακό το μωρό να φιλέψει μόνο του με το θάνατο χωρίς πίεση που τα έξω; Αν το μωρό ενεν καθυστερημένο όταν μεγαλώσει λλίο εννά εκτεθεί στο θάνατο γιατί αργά η γρήγορα εννα έσιει ένα σιύλλο ή ένα κάττο τζιαι εν θα ζήσει πολλά χρόνια (ειδικα αν σκεφτείς πως εν πολλά πιθανόν ή να τον ψατζιέψουν ή να τον τσιλισει κανένα αυτοκίνητο).Ενας παππούς ή μια γιαγιά εννά πεθάνει τζιαι εννά πάει στη κηδεία.Απλά τζιαι φυσιολογικά.

  Μιλάς για αγγελούθκια κλπ, δαμαί έσιει κόσμο που μπορεί να δουλεύκει στο σφαγείο της Κοφίνου τζιαι να πιστεύκει ότι έσιει αγγέλους τζιαι δαίμονες τζιαι παράδεισο τζιαι κόλαση.Γιατί έτσι λαλεί η θρησκεία μας, κάτι που τα μωρά μαθαίνουν του που το δημοτικό λόγω της θρησκευτικής κατήχησης.Επομένως το να θωρείς το θάνατο μπροστά σου συνέχεια εν κάμνει κανένα αυτόματα να μεν πιστεύκει στα αγγελούθκια.

  Τωρά για τον Αγιο Βασίλη, ενι ξερω αλλά εχω την εντύπωση ότι εν γενικά ξεπερασμένο concept, νομίζω ότι η γενιά μας ήταν η τελευταία που είσιε γονιούς που ελαλούσαν τούτο το παραμύθι.

 15. Ekatalava pws den eshei agio vasili pou exipnisa mia hronia jie anti dora afisen mou 30 lirwn omologies…

 16. ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ δεν έσιει Άγιο Βασίλη;;;

  Επί του θέματος τωρά, (και όντως πολύ ωραίο το γράψιμο σου αλλά) θα συμφωνήσω ότι εξοικειώνεται το μωρό με το σφάξιμο πρώτα και μετά με το θάνατο. Εν όπως τούτην ούλλη τη βία που βλέπουν στις ταινίες, γεγονότα τα οποία είναι μεν μακρινά αλλά τα μωρά καταλήγουν να τα θεωρούν απόλυτα φυσιολογικά και αποδεκτά.

  Θέλει διάκριση διότι εν ευαίσθητα τα μωρά και όντως μπορεί να δημιουργηθεί ψυχολογικό τραύμα.Όσο για τα άλλα ούλλα (περί υπερπροστασίας συμφωνούμε, αν φάει το μωρό λλίο χώμα εν θα πάθει τίποτε, εμείς ετρώαμεν τζαι χώματα τζαι οξινούθκια τζαι κατσαμπούνες που τζιαμαί που επερνούσαν τα διάφορα αδέσποτα τζαι δόξα σοι ο Θεός μια χαρά είμαστε.

  Αλλά, ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΔΕΝ ΕΣΙΕΙ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ;;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: