Αναρτήθηκε από: firfiris | Αύγουστος 14, 2007

Ζήτω η Αμμόχωστος, ζήτω οι λίρες

Στέλλουν με το ζόρι τουρίστες στα κατεχόμενα

Μαρτυρία Βρετανού τουρίστα στην κατοχή της «Σ»

Κυπριακό ταξιδιωτικό γραφείο κάνει ό,τι μπορεί, ώστε ξένοι να προτιμήσουν εκδρομές στα κατεχόμενα, παρά στις ελεύθερες περιοχές.

Σε ένα άρθρο της η «Σημερινή» κριτικάρει ένα ελληνοκυπριακό (προφανώς) ταξιδιωτικό πρακτορείο που προωθεί τουριστικές εκδρομές στα κατεχόμενα εις βάρων εκδρομών στα νότια θέρετρα του νησιού. Για κάποιο λόγο τούτο εν κακό πράμα; Διαφωνώ τζιαι απορώ που δεν υπάρχουν παραπάνω εκδρομές τούτου του τύπου. Αυτό χρειάζεται ο τόπος για να λυθεί το Κυπριακό.

Ποιός ο λόγος που δεν μπορούν να ζήσουν μαζί Ελληνοκύπριοι τζιαι Τουρκοκύπριοι; Εθνικότητα; Φυλή; Θρησκεία; Ιστορικές διαφορές; Μάλλον ψυχολογία του θύματος και για τις δύο πλευρές. Ο μόνος τρόπος να λυθεί το Κυπριακό είναι με την προώθηση του εμπορίου και του καπιταλισμού. Μόνο ο καπιταλισμός μπορεί να παραμερήσει εθνικές και ιστορικές διαφορές διότι το προσωπικό συμφέρον υπερτερεί του γενικού. Παλιά ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος. Σήμερα η Δυτικές χώρες εμπορεύονται με την Ρωσσία, την Κίνα, και άλλες «κουμμουνιστικές» χώρες ενώ οι πρώην κουμμουνιστικές όπως η Ουκρανία, Ρουμανία, Γεωργία και Βουλγαρία βουρούν να κάμουν εμπόριο τζιαι να μπούν στην ΕΕ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εμείς είμαστεν το πρόβλημα;

Ο άνθρωπος, τζιαι ειδικά ο Κυπραίος, Ρωμιός ή Τούρκος, δεν καταλάβει Χριστό ή Αλλάχ, σωστό ή λάθος, τιμιότητα ή ανεντιμότητα. Ούλλοι μαζίν οι Κυπραίοι λατρεύουμεν μόνο ένα θεό, τον ΠΠΑΡΑ! Τα άλλα ούλλα εν πελλάρες. Τζιαι τούτοι ούλλοι που φωνάζουν ενάντια στο εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους (φορτηγατζήδες, ταξιδιωτικά πρακτορεία, ταξιτζήδες κλπ) νομίζεται εν που αγνή αγάπη προς την πατρίδα που το κάμνουν ή γιατί θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα;

Το εμπόριο και η αγάπη για τα λεφτά είναι μια αγνή ιδιοτελής αγάπη που παραγκωνίζει θρησκεία, εθνικότητα και όποιες διαφορές. Τα λεφτά είναι η ρίζα του κακού αλλά και η κινητήριος δύναμη του πλανήτη. Η αγάπη για το χρήμα είναι η βάση της μοντέρνας κοινωνίας, είτε μας αρέσκει είτε εν μας αρέσκει τζιαι ή που θα κάμνουμεν τους καυλάντηδες ψευτοπατριώτες ή που θα κάτσουμεν τον κώλο μας να λύσουμε το Κυπριακό το συντομότερο.

Φυσικά κάποιος μπορεί να πεί «Μα εν σωστό να πηγαίνουν οι τουρίστες να βλέπουν τα ξενοδοχεία που εχάσαμε τζιαι να τρών τζιαι να τζοιμούνται ποτζί που ήταν δικά μας τζιαι εκλέψαν μας τα οι Τούρτζοι;» Τζιαι απαντώ.

ΝΝΑΙ! (Με θκυό ννού). Διότι αν δεν πάσιν θα είναι αναγκασμένοι να μείνουν στα υπερτιμολογημένα δικά μας ξενοδοχεία που τους χτέρνουν κανονικά τζιαι με τον νόμο τζιαι ανήκουν στους ξενοδόχους που επλουτίσαν ακριβώς πας την ράσιην των προσφύγων τζιαι όσους εχάσαν τις επιχειρήσεις τους τζιαι την γήν τους στον βορρά. Τζιαμαί, να μας πιάσουν τες δουλείες τζιαι τους τουρίστες οι Τούρτζοι για να κατεβεί ο νούς μας μες την κκελλέ μας, να νιώσουμεν το κολάνιν μας να σφίγγει, τα οικονομικά μας συμφέροντα να θίγονται για να αννοίξουν τα μμάθκια τους οι απορριπτικοί τζιαι να δούν πως η λύση του Κυπριακού προβλήματος ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ! Τζιαι τουλάχιστον να διαπραγματευτούμεν, όϊ να δώκουμεν συγχωροχάρτιν της Τουρκίας για το τίποτε! Μόνον άμαν θιχτούν τα οικονομικά συμφέροντα των απορριπτικών μπορεί να βρεθεί λύση (αφού την ηθική ανάγκη συνύπαρξης με τους Τουρκοκύπριους για ηθικούς τζιαι ιστορικούς τζιαι πολιτικόυ λόγους δεν την θέλουν).

Αμμά σιορ!

Ά, τζιαι ένα βίτεο κλιπ που εξηγεί πως λειτουργεί ο κόσμος σε πέντε λεπτά μόνον. Από την ταινία Network του 1976. Και κατά την άποψη μου ένας από τους ανώτερους δραματικούς μονολόγους ούλλων των εποχών.

Advertisements

Responses

 1. που τα καλλίτερα σου ποστς! εννα το κάμω σειβ παστο πισι,

  οικονομικά εξάλλου φκένει που το οίκος τζαι νόμος που σημαίνει πάνω δηλαδή ότι τα οικονομικά ασχολούνται με το πώς λειτουργεί ο κόσμος (το σπίτι μας)

  γι αυτό πιστέφκω ότι πρεπει να αναβαθμιστεί πάρα πολλά το μάθημα των οικονομικών στα σχολεία

 2. Η λίρα είναι η καλύτερη μορφή αμνησίας, αγαπητέ φιρφιρή. Εγώ τούτο ξέρω και εν τούτο που θα προσπαθώ να αλλάξω.

 3. Η λίρα είναι το καλύτερο κίνητρο που ξέρει ο άνθρωπος. Ωκεανοί εξερευνούνται, το διαστημα κατακτήθηκε, αρρώστειες θεραπεύτηκαν με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον. Τζιαι θέλεις να πιστέψω ότι δεν εθέλαμεν το σχέδιον Ανάν γιατί εν άδικη λύση ή γιατί επηρεάζονταν τα οικονομικά μας συμφέροντα.

 4. Τζίνη η Metro που διούν στο Underground είχε μια φορά διαφήμιση για τη Βόρεια Κύπρο. Μια σελίδα με τις ομορφιές κτλ…. και η τιμή για ξενοδοχείο/ εισιτήριο ήταν τουλάχιστο 200 λίρες πιο λλία σε σχέση με τη τιμή που εδιαφημίζαν 2 σελίδες πίσω για τη δική μας πάντα…αραγες σου που εν να πάει ο κόσμος???

 5. Φάκκα μου τζι’ας πονώ…

 6. Δυνατός λόγος και καθαρή σκέψη!

 7. Βρε τι κρίμα να μην έχουν διαβάσει το κείμενό σου και ο Ισαάκ με το Σολωμού το ’96! Τι χαζοί που ήταν να μην καταλάβουν ότι «Το εμπόριο και η αγάπη για τα λεφτά είναι μια αγνή ιδιοτελής αγάπη που παραγκωνίζει θρησκεία, εθνικότητα και όποιες διαφορές»!
  Ίσως πάλι να φταίει που δεν είχε προωθηθεί ακόμη ο …καπιταλισμός στην Κύπρο, η οποία ως γνωστόν μαζί με την Κούβα και τη Βορ. Κορέα αποτελούν τις τελευταίες σοβιετικού τύπου δημοκρατίες…

 8. Συμφωνώ απόλυτα! Ακόμη και αυτοί που μιλάνε για «μνήμες» και για χαμένες πατρίδες, όταν κάνει κανείς μια βαθύτερη ανάλυση στο τέλος όλα καταλήγουν στις λίρες (soon to be Ευρώ). Ναι, μερικοί θυσιάστηκαν για κάποια ιδεώδη για κάποια θρησκεία για κάποια πατρίδα. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας τυφλώνει απο την ωμή πραγματικότητα που κινεί τα πάντα.

 9. Συμπλόγκερ έξαποδω, ας μην συγκρίνουμε τα ασύγκριτα. Δεν είναι όλος ο κόσμος του βορρά αυτό που περιγράφεις. Είναι μια μειοψηφία Τ/Κ που αμαυρώνει την όψη των υπολοίπων, που τίμια δουλεύουν για να βγάλουν το ψωμί τους και να παν μπροστά. Άλλωστε όλοι οι Κύπριοι έχουμε αυτό το δικαίωμα, όχι μόνο η δική μας ‘αρία φυλή’. Και μην ξεχνάς ότι και οι δύο πλευρές έχουν τα ανάλογα αυτά ακροδεξιά στοιχεία.

  Άλλο το να μην ξεχνάμε κάποιες τραγικές συγκρούσεις, και άλλο να συνεχίζουμε να ζούμε μόνο με αυτές χωρίς να κοιτάμε το συνολικό καλό του τόπου μας.

 10. @exapodo Αν δεν λύσουμε το Κυπριακό, είτε με το εμπόριο είτε με το διάλογο, τότε ο Σολωμού, ο Αυξεντίου, ο Ισαάκ, ο Μάτσης κι όλοι αυτοί πέθαναν άδικα. Αν δηλαδή παγιώσουν τα τετελεσμένα της εισβολής και γίνει οριστική διχοτόμηση για ποιό λόγο πέθαναν αυτοί οι ανθρώποι;

 11. @Psychia
  Εκπλήττομαι! Από που εκλάβατε, στο σύντομο σχόλιό μου, ότι στρέφομαι εναντίον των Τουρκοκυπρίων!
  Εκτός και αν αναφέρεστε στη δημοσίευση στο ιστολόγιό μου για τους Ισαάκ και Σολωμού, όπου και πάλι δεν αναφέρομαι στους Τ/Κ, αλλά ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στους δολοφόνους τους!

  @firfiris
  Υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ που καταδικάζουν την εισβολή-κατοχή και καλούν σε αποχώρηση τους εισβολείς και υπάρχει και το τόσο πρόσφατο 76% του ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν. Η Δημοκρατία, η Αξιοπρέπεια και το Δίκαιο, περιγράφουν το πλαίσιο της λύσης στην βάση των προηγουμένων. Εκτός και αν έχει απομείνει μόνο η κονόμα, οπότε τότε έχετε εσείς δίκιο και «ο Σολωμού, ο Αυξεντίου, ο Ισαάκ, ο Μάτσης», πέθαναν όντως άδικα…

 12. @εξαποδώ Ο ΟΗΕ είναι ένας ανάπηρος οργανισμός, ένας παραπληγικό σώμα, ένα ανευρικό αναχρονιστικό σκεύασμα που προ πολλού έπαψε να εμπνέει σεβασμό, κύρος ή να μπορεί να επιβληθεί το ελάχιστο. Ρουάντα, Κόσοβο, Τσετσενία, Νταρφούρ…τί έκανε ο ΟΗΕς εκτός από ψηφίσματα; Τί να κάνω ένα οργανισμό που βάζει τη Λιβύη να προεδρεύει στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Τί να κάνω έναν οργανισμό που δίνει θέση και φωνή στη Βόρεια Κορέα ή στη Σαουδική Αραβία αλλά δεν τολμά να τους τραβήξει το αυτί; Δεν ξέρω εγώ ποιό διεθνές πρόβλημα λύθηκε αποτελεσμάτικα από τον ΟΗΕ χωρίς να πουν το ΝΑΙ η Αμερική και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις.

  Καλός ο ΟΗΕ γιατί είναι η μόνη ασπίδα και ελπίδα των μικρών χωρών (και δικτατοριών) για αναγνώριση και λίγο φως στο διεθνές σκηνικό, αλλά νομίζω τον έχεις σε μεγάλη υπόληψη…

 13. Πρέπει Φιρφιρή μου να συμπέσουν τα οικονομικά συμφέροντα όσων έχουν εξουσία «ποδά» με τα συμφέροντα όσων έχουν εξουσία «ποτζεί».

  Είναι σαν να έχεις δύο αντίπαλα καρτέλ ναρκωτικών μέσα στην ίδια χωράφα, αν δεν συνεταιρέψουν πρέπει να πολεμήσουν αναμεταξύ τους.

 14. Συμφωνώ με το αγρινό για τους ποδά και τους ποτζεί,και ας μην τα καταλαβαίνω όλα όσα γράφει στο δικό του μπλογκ. Δαμέ όμως συμφωνώ απόλυτα.

 15. Μα δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι αντιδραστικοί της λύσης και στις δύο κοινότητες κάνουν ότι περνά από το χέρι τους να για περιορίσουν τις οικονομικές συναλλαγές των δύο πλευρών. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η οικονομική και συνεπώς η κοινωνική αλληλεπίδραση θα είναι καταλυτική προς την κατεύθυνση της λύσης

 16. Μέχρι να «ξεχάσετε» από τους παράδες, μπορείτε και να θυμηθείτε… καμμιά μάνα και καμμιά αδερφή!

 17. @greg Γκρεγκ, εμείς με τούτες τες ιστορίες εμεγαλώσαμε τζιαι εγαλουχηθήκαμεν. Τούρκος καλός μόνον ο νεκρός κλπ κλπ. Ναι, υποφέραμεν, ναί, επροκαλέσαμεν. Δεν θέλω να μπώ στην διαδικασία του ποιός εκάμε παραπάνω ζημιά του άλλου. Θέλω να μπώ στη διαδικασία που θα γυρίσει σελίδα τούτος ο γέριμος ο τόπος τζιαι να πάμε μπροστά. Να λύσουμε το Κυπριακό, να αναπτυχτούμε οικονομικά τζιαι να αποτείνουμε φόρο τιμής σε όσους εχαθήκαν άδικα, σε όσους υποφέραν, στους γέρους που αφήσαν τα σπίθκια τους τζι εθάψαν τους αλλού.

  Η μοιρολατρία τζιαι η ηττοπάθεια για μένα είναι σχεδόν ένα και το αυτό. Τζιαι οι Γάλλοι τζιαι οι Βέλγοι υποφέραν που τους Γερμανούς τζιαι ήβραν τα μεταξύ τους. Το ίδιο τζιαι οι Εβραίοι με τους Γερμανούς. Εμείς δηλαδή πρέπει να είμαστε όπως τους Παλαιστίνιους που αδικιθήκαν αλλά δεν κάμνουν τίποτε για το δικό τους καλό;

 18. Δεν νομίζω ότι το συγκεκριμένο άρθρο στρεφόταν εναντίον των τ/κ σε καμία περίπτωση. Ούτε είπε σε κανένα να μην συνεχίσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Όταν όμως ένας ξένος ενοχλείται από τον προκλητικότατο τρόπο που ένας «Κύπριος» υποβαθμίζει τις ελεύθερες περιοχές και προσπαθεί με χίλια ζόρια να προβάλει τις κατεχόμενες, ακόμα και όταν του λένε πως δεν ενδιαφέρονται, νομίζω στέλνει το μήνυμα πως είναι καθήκον όλων μας μέσα μέσα να κλειδώνουμε την λίρα και με το ήθος, όχι μόνο με το ευρώ…

 19. @michaella An to arthro den strefotan kata ton TK alla enantia stin piestikes emporikes praktikes tou en logo praktoriou tote giati dimosievei (to arthro) tis times kai ta programmata ton ekdromon ?

  oai na pei oti to arthro enohleite apo to gegonos oti ellinokyprioi kai tourkokyprioi synergazontai kai ohi giati oi ellinokyprioi piezan ton agglo tourista…

 20. en nomizo na leei kapou sto arthro oti prokeitai gia SINERGASIES anamesa se e/k kai t/k. nomizo oti einai xekatharo oti proketiai gia ekdromes pou diorganonoun e/k taxidiotika grafeia, opos kait o sigkekrimeno ston protara. to oti enoxlise i sinergasia me tous t/k en diko sou prokateleimeno simperasma, epidi toulaxiston ego apo tis safeis plirofories pou parexei to artro, den vgazo se kamia periptosi tetio simperasma.

  oi times kai oi perigrafes einai logiko na vriskontai ekei sta plaisia tis olokliromenis enimerosis, os to peri tinos eprokeito. en diaforetiko to na kataggeleis oti i ipallilos tou grafeiou ******** me piese na pao ekdromi stin kerinia kai diaforetiko na peis me piese na pao na do ti romantiki pou einai i kerinia tin nixta. to proto akouetai polla geniko, to deftero en sigkekrimeno kai exidikevmeno, ara kia pio enimerotiko. amesos mpainei o anagnostis sto klima pou dimiourgise ta sigkekrimena sinaisthimata

 21. Μα γιατί τόση φασαρία; , γιατί δεν γίνετε η φασαρία για τους ε/κ που πάνε και ψωνίζουν από τα κατεχόμενα ;Νομίζω άλλο να πας να δείς τους τόπους σου και άλλο να κάμνεις τουρισμό και ψώνια εις βάρος σου.

  Πιστεύετε ότι οι ξένοι τουρίστες έχουν ανάγκη τούς ε/κ και τις ηλίθιες διαφημίσεις τους; για να πάνε στα κατεχόμενα; Μεγάλη ιδέα έχουμε για τον εαυτό μας γι’αυτό δεν πρόκειται ποτέ να δούμε προκοπή .

 22. Σταματία ο λόγος που δόθηκε σημασία είναι γιατί ενας ΞΕΝΟΣ ενοχλήθηκε από την στάση των ε/κ και ένοιωσε την ανάγκη να στείλει κάποιο μήνυμα. Όμως έχεις δίκαιο, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες πληγές. Ως φοιτήτρια δημοσιογραφίας όμως πρέπει να επισημάνω πως ένα fact από μόνο του δεν είναι είδηση. Πρέπει να συνοδεύεται από μια μαρτυρία, ένα μήνυμα ή ένα συγκεκριμένο τέλος πάντων περιστατικό, που θα του δώσει διάσταση (βάθος στο νόημα, έκταση στο κείμενο). Γι’ αυτό πολλές κοινές αλήθειες δεν βρίσκονται συχνά στα πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεων.

 23. Κυματοκλέφτρα δεν συμφωνώ στο να διαφημίζουν οι ε/κ τα κατεχόμενα απλά δεν μου κάνει εντύπωση τούς έχω ικανούς τουλάχιστον μια μερίδα ελληνοκυπρίων είναι τέτοιοι ,όμως δεν ξέρεις πόσο ντρεπόμουνα όταν πρόσφυγες που πήγαιναν στα κατεχόμενα να δουν τους τόπους τους που είχαν 30 χρόνια να δουν κορδονόντουσαν για τα ψάρια που φάγανε ,ο άνδρας μου είναι καλαμαράς και ήξερε ότι θα πέθενα για να πάω στο χωριό μου και μια μέρα μούφερε ένα εισιτήριο για Κύπρο πήγα είδα πόνεσα έκλαψα και έφυγα ακόμη πιο πικραμένη. Μη μου λες για βάθος νόημα 17 χρονών ήμουν όταν έφυγα από το χωριό μου . Τέλος πάντων νάσαι καλά .

 24. ma kaneis den amfisvitei afta pou les… alimono an amfisvitousame ton anthropino pono alloste. o logos pou to gegonos afto egine eidisi einai giati kapioi anthropoi PIEZOUN me TO ZORI kapoious xenous na pane na doune to xorio sou, i to xorio tis marias, tou kostaki, tis elenis. den pane na tou spoune «geia endiaferomai na do ton tade topo» kai kanonizoun. oi praktores pane kai tous lene «den mporeis na xaseis afto to ekpliktiko tour» i xero go tha isoun vlakas an den pigenes. se simio pou xenoi enoxlounte apo ti stasi tous. giafto egine eidisi, giati einai anithiko (toulaxiston kata tin diki mou prosopiki apopsi) na kerdizeis poulontas xeno pono

 25. Η Κύπρος είναι η πρωτεύσουσα του καπιταλισμού!!! Κάποιος ανέφερε ότι δεν έχει καπιταλισμό!!ΧΑΧΑΧΑ…Έχω πάει Ελβετία, Αμερική, Λονδίνο λόγω δουλειάς..Τόσο καπιταλισμό, τόσο χρήμα όσο έχει στη Κύπρο δεν είδα και ούτε θα δώ ΄ποτέ..Μπράβο της.Θα γίνει μάλιστα και χρηματοοικονομικό κέντρο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: