Αναρτήθηκε από: firfiris | Αύγουστος 13, 2007

Οι παραλλαγές του Κυπριακού ζεϊμπέκικου

Μετά που μιαν νύχτα στα μπουζούκκια του Λονδίνου, τζιαι πιό συγκεκριμένα στο Ελιζέ, διαπίστωσα ένα πράμα. Πως ο κάθε ζεϊμπέκκικος χορός ανήκει σε μιάν που τις εξής Έξι κατηγορίες.

Α) Ζειμπέκκικος Αρτhσιδάτος : Τούτος εν ο καθαρός, ο γνήσιος, ο ειλικρινής, ο ανώθευτος, ο αδρωπινός ό ζεϊμπέκκικος που ελάχιστοι άντρες μπορούν να χορέψουν. Δυστυχώς, δεν είμαι ένας που τζίνους. Αν και σπάνιος, εντούτις διακρίνεται και ξεχωρίζει έυκολα διότι θωρείς τον χορευτήν τζιαι που την ώρα που θα φατσίσει το πόδιν μου λαλείς «μάσιαλλα» τζιαι βουράς να γονατίσεις για να του πισκαλίσεις. Ούτε ακροβατικά έσιει τούτος ο χορός, ούτε αξέσορις, ούτε καρακιοζιλλίκκια. Ο χορευτής μετενσαρκώνεται σε φιγούρα μεγαλύτερη του δωματίου τζιαι συνήθως η φιλενάδα του τύπου που χορεύκει κατουρά πάνω της που την περηφάνια. Ακόμα δεν είδα γεναίκα να χορέψει έτσι.

Β) Ζεϊμπέκκικος Γεναιτζίσιμος: Αν τζιαι οι γεναίτζιες ξέρουν να τον χορέψουν εντούτις δεν τους πάει. Ο Ζειμπέκκικος είναι καθαρά αντρικός χορός, όπως το τσιφτετέλλι είναι γυναικείος τζιαι καλά κάμνουν οι άντρες να μεν σηκώνουνται να δείχνουν τον νούν τους. Τελεία και παύλα.  Δεν είμαι σεξιστής, απλά δεν πάει τον γεναικών να χορεύκουν ζεϊμπέκκικο. Σκεφτείτε τον παπά σας να χορεύκει σε γάμο τσιφτετέλλι ή τα παπάκια σε χορό του νηπιαγωγείου τζιαι θα καταλάβετε τί εννοώ. Αν δεν καταλάβετε πάλε, φανταστείτε μια γεναίκα να οδηγά τράχτορ. Γίνεται, αλλά εν νάκκον αφύσικο, έννε; Ένιγουέει, επειδή οι γυναίκες έχουν παραπάνω γνώθι σ’εαυτόν που τους άντρες, δεν θα σηκωθούν να χορέψουν χωρίς να ξέρουν πέντε-έξι φιγούρες. Εντούτις το ψηλοτάκκουνο τζιαι η φουστούα δεν επιτρέπουν μεγάλη γκάμα κινήσεων, τζιαι άμαν τες κάμνουν παρόλα ταύτα, τυχερός όποιος έφτασεν να δει.

Γ) Ζειμπέκκικος Cirque du Soleil – Αυτός ο χορός ξεκίνησε από το γαλλόφωνο Κεμπέκ του Καναδά και συνοδεύεται με μιάν τεράστια γκάμα ακροβατικών τζιαι παλληκαρκών. Ο χορευτής περνά τον μισό χορό συνήθως στο πάτωμα να κουτουλλά ομπρός τζιαι πίσω όπως τον μουσουλμάνο, για σβήνει τσιγάρα πας τα σιέρκα του, για σσιύφκει τζιαι πιάννει ποτήριν που χαμαί τζιαι στυλλώνει το ίσια πάνω, για που τραππηδά πας τες καρέκλες τζιαι κάμνει σιόου. Στα ενδιάμεσα σηκώννεται τζιαι φακκά γυρούς του άξονα του ή στριφογυρίζει πατερημήν τζιαι κάμνει ττόκκα με τον κουμπάρο του που εν γονατιστός τζιαι πισκαλίζει του. Αξίζει να το δείς μιαν φορά για να πείς κατζίες με την παρέα σου. Αρέσκει τζιαι στους τουρίστες.

Δ) Ζεϊμπέκκικος Άχχα τζιαι Βάχχα: Τούτος εν το ποιό έυκολο είδος ζειμπέκκικου να αναγνωρίσεις. Αντί να ξεκινά με φιγούρα ξεκινά με μιαν παουρκά που την άλλην άκρην του κέντρου «ΠΑΝΑΪΑ ΜΟΥ, ΠΑΝΑΪΑ ΜΟΥ ΕΝ ΤΟ ΤΡΑΟΥΔΙΝ ΜΟΥ!». Σε τούντην περίπτωση ο τραγουδιστής για κάποιο λόγο (μετά της αλκοόλης) ταυτίζεται με το περιεχόμενο του τραουδκιού το οποίο μπορεί να μιλά για χωρισμό, προδοσία, την πατρίδα, το ελεύθερον το πουλλίν (για μπάτσιελορ ππάρτις), θάνατο κλπ κλπ κλπ. Το ύφος του χορού πάει με το περιεχόμενο του τραουδκιού τζιαι είναι το ποιό κοντινό πράμα που έχουμε στον Κυπριακό χόρο με το interpretive dancing. Αν είναι τραγούδι χωρισμού, ο χορευτής χορεύκει στα μαύρα του τα χάλια αλλά συγχρονισμένα τζιαι θωρεί χαμαί που το μαράζι. Στο ρεφρέν ή στον στοίχο που χτυπά την ποιό ευαίσθητη χορδή του ο τραγουδιστής πετάσσει την κκελλέ του πίσω όπως την γαζέλα που ποτινάσσεται, κλείει τα μμάθκια του, ρουφά τον τσιγάρο τζιαι φαίνεται η κάφτρα που το μίλι τζιαι ξέρει ούλλος ο κόσμος ότι επόνεσε. Αν το τραγούδι μιλά για κάποιον που θα ζήσει ελεύθερον πουλλίν, η αντροπαρέα σφυρά του μελλοθάνατου τζιαι ο επίδοξος γαμπρός χορεύκει ζωηρά τζιαι ππηδηχτά όπως τον πουπούξιο που πετά που δεντρό σε δεντρό. Και ούτω καθεξής. Σε αυτήν την κατηγορία είμαι τζι εγιώ.

Ε) Ζεϊμπέκκικο Μεθυσμένο – Αν τζιαι ούλλες οι ηλικίες μπορούν να τον χορέψουν τούτον, το ποιό ενδιαφέρον θέαμα προσφέρεται που μεθυσμένους μεσήλικες σε γάμους. Ο χορευτής, αφού αναψοκοτσινήσει όπως το ππαντζιάρι που το ποτό, αννοίει 2-3 κουμπιά του πουκαμίσου τζιαι φκάινει να χορέψει. Ο χορός γίνεται σε σλόου μόσιον τζιαι στερείται ρυθμού, συγχρονισμού ή φαντασίας. Εκάστοτε ο χορευτής προσπαθεί να καμεί καράτε φέρνοντας το πόδι του πουπάνω που την κκελέ κάποιου που του χειροκροτά αλλά έτσι πράμαν εν επικίνδυνο τζιαι δεν πρέπει να γίνεται. Επίσης ο θεατής μπορεί δυστυχώς να δεί την κωλοσσισμαδκιάν του χορευτή καθώς αποπειράται να κάμει φιγούραν  (τζιαι η αλήθκεια είναι πως ο αντρικός κώλος δεν βρίσκεται στα φόρτε του άμα περάσεις τα πενήντα). Σε σπάνιες περιπτώσης ο χορός διακόπτεται για να πιάσει το μικρόφωνο να τραγουδήσει. Συζήγοι, αραββωνιαστηκές και φιλενάδες των χορευτών γυρεύκουν τόπο να χωστόυν, τζιαι οι μανάδες λαλούν των κόρων «Πιας το μωρό να πάμε τζι εν ώρα μας.»

ΣΤ) Ζεϊμπέκκικο «Δέτε με!» –  Χορός που χορεύεται αποκλειστικά που τα upper middle classes. Διακρίνεται ο χορευτής που τον φτηνό πούρο που εκάπνιζε τζιαι το νεοπλουτέ μουσούδι που μοιάζει παντές τζιαι έκαμεν χαλάουα σε κώλο πιθήκου με το σαούνι του. Ο χορευτής μπορεί να έκαμε τζιαι κανένα δκυό μαθήματα αλλά στερείται χάρης τζιαι λεβεντιάς. Δυστυχώς οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας απαγορεύουν την ρίψη αιχμηρών αντικειμένων.

Τζιαι υπάρχει τζιαι ο Ζεϊμπέκκικος Καράτε Κκίντ ο οποίος βιντεογραφήθηκε μόνο μια φορά στα ιστορικά της Μουσικής τζιαι ευτυχώς δεν τον εχώρεψε Κυπραίος ακόμα.

Advertisements

Responses

  1. Ο Ζεϊμπέκκικος Καράτε Κκιντ εν ο πκιο έξυπνος που ούλλους διότι στο ππέσε χαμέ τζαι βάρτην κοπελλούα με την κοντή την φουστούα να σε πατήσει, θωρείς το βρακούδιν της. Σπέσιαλ φιγούρα ;)

  2. Καλόοοοο!

  3. Εννεν ζεϊμπέκικο που εχόρευκε ο τελευταίος! Εν τσιφτετέλι το τραγούδι, αλλά το σκότωσε πάραυτα!

    Όσο για τα είδη του ζεϊμπέκικου, να διαμαρτυρηθώ (όχι έντονα) για το σχόλιο που δε θέλει τις γυναίκες να το χορεύουν? Έshει που το έχουν!

  4. Άψογη κατηγοριοποίηση αν και άμα ψάξουμε (στη μνήμη μας) θα βρούμε κι άλλο πράμμα…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: